Nederland

Lachen, je wordt er vrolijker en positiever van

07 mei 2017 20:01 Aangepast: 07 mei 2017 20:05
Lachen relativeert en je krijgt er positieve energie van Beeld © ANP

Of je nu lacht om een grap, om jezelf of om de spanning weg te wuiven. Alle verschillende manieren van lachen hebben een ding gemeen: je wordt er vrolijk en positief van. Probeer het eens, het is vandaag wereldlachdag.

Deze internationale dag van lach is geïntroduceerd door Dr. Madan Kataria, een arts uit India die ontdekte dat de menselijke geest geen onderscheid maakt tussen echt lachen en nep-lachen. Van allebei word je vrolijk en krijg je een positief gevoel. Volgens de goeroe heeft lachen zonder reden echt effect.

Lachen als antidepressiva

Dr. Kataria heeft wereldwijd veel mensen geïnspireerd. Een van hen is lachcoah Maarten Vos. Hij volgde een opleiding bij Dr. Kataria en legt uit dat lachen veel voordelen heeft. "Bij lachen komt endorfine vrij. Het ontspant je spieren en zorgt ervoor dat de stresshormonen adrenaline en cortisol omlaag gaan."

Lachen verbetert het zuurstofgehalte in het bloed. Ook maakt je lichaam serotonine en dopamine aan, die als antidepressiva werken.

Ontspannen

Vos maakt onderscheid tussen mentale, fysieke en sociale effecten van lachen. Lachen heeft een positieve werking op het denkpatroon. Maak van iets negatiefs, bijvoorbeeld de grijze lucht, een grap en je wordt meteen een beetje vrolijker.

Daarnaast helpt het je fysieke gestel. Vos: "Door te lachen zonder aanleiding van een grap activeer je je lichaam. Bij een lach-yogatraining leer ik mensen met diepere ademhalingsoefening lachen vanuit de buik. Hierdoor komt er meer zuurstof bij de organen. Door de spanning in je lichaam los te laten, ontspan je." Veel mensen voelen zich na een slappe lach vaak helemaal ontspannen.

Net sporten

"Lachen is net als sport", zegt Vos. "Je fysieke bezigheid heeft direct invloed op je mentale gestel." Vergelijk het met hardlopen, door rennen wordt je hoofd leger. "Zo werkt lachen ook. Na een uur voluit lachen ben je meer ontspannen, ook geestelijk. Het is als een soort meditatie."

Ook in sociaal opzicht kan lachen helpen. Een glimlach op een feestje maakt je losser en je legt sneller contact. Daarnaast verbindt lachen. Ook op werk. Vos: "Een grappige collega trekt veel mensen naar zich toe. Het contact wordt makkelijker, wat leidt tot beter samenwerken."

Therapie

Volgens Vos kan lachen helpen bij mentale ziektes als depressie en burn-out. Doordat bij lachen endorfine vrijkomt, ga je je beter voelen. Al wordt lachen als therapie nog niet geaccepteerd. "Maar dat was bij yoga eerst ook niet."

Lachen is trouwens niet hetzelfde als humor, dat werkt via je cognitie. Niet iedereen heeft evenveel humor, maar lachen kan iedereen wel. Een tip van Vos: "Lach elke dag, ook als het even tegenzit. Het relativeert en je krijgt er weer positieve energie van."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore