Nederland

Aantal hiv-diagnoses in Amsterdam gehalveerd

20 juli 2017 11:48 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Hiv-testen. Beeld © China Daily

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Amsterdam is in vijf jaar tijd gehalveerd. Jarenlang schommelde het aantal mensen dat te horen krijgt dat ze hiv-geïnfecteerd zijn tussen 300 en 360 per jaar, maar in 2015 was het aantal nieuwe hiv-diagnoses naar 162.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring, schrijft Het Parool. Ook landelijk is er een daling te zien van het aantal hiv-diagnoses.

Wereldwijd indammen

Vandaag blijkt ook uit een rapport van VN-organisatie Unaids dat Amsterdam naast het Australische Melbourne, een van de twee steden in de wereld is die belangrijke doelstellingen om de hiv-epidemie in te dammen heeft gehaald.

Alle lidstaten van de Verenigde Naties hebben afgesproken dat aids tegen 2030 de wereld uit moet zijn. Om dat te bereiken moeten er tegen 2020 al flinke stappen zijn gezet.

Alle met hiv getest

Zo moet dan 90 procent van alle mensen met hiv getest zijn en zelf weten dat ze het virus hebben. Van die groep moet 90 procent in behandeling zijn. Bij eenzelfde percentage van diegenen die behandeld worden is het virus dan zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen.

In Amsterdam, waar meer dan een kwart van de mensen met hiv in Nederland woont, liggen deze percentages nu op 94, 90 en 94 procent.

Meer op rtlnieuws.nl:
Foute bloedtest Amsterdam: mogelijk tientallen mensen besmet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`