EditieNL

Oplossing gezocht: hoe krijg je smerige peuken van straat?

11 september 2015 13:15 Aangepast: 11 september 2015 20:12

Het is een van de grootste ergernissen: rondzwervende sigaretten. Rome is het zat en gaat boetes van 200 euro uitdelen. In Londen zijn nieuwe creatieve asbakken ontwikkeld. Maar hoe komen we in ons land van de rondslingerende peuk af?

Om de straten in Londen een beetje schoon te houden heeft de Engelse gemeente nieuwe asbakken. De roker kan zijn stem uitbrengen door de sigarettenpeuk in een bak te gooien die in tweeën is gedeeld. Links kies je voor Ronaldo, rechts voor Messi.

De actie is een succes. Overigens staat Ronaldo voor. Zo zien de nieuwe asbakken er uit:

Thumbnail

Spuugzat
Ook in Rome zijn ze de rondslingerende peuken tussen al die eeuwenoude gebouwen spuugzat. De boetes zijn verhoogd naar 200 euro. "Het moet klaar zijn met het achteloos op straat gooien van peuken. Er komen ook meer asbakken in de straten", zegt de veiligheidsmanager van de stad tegen Italiaanse media. 

In ons land kun je een boete van 140 euro krijgen maar die boetes worden haast nooit uitgeschreven. Ieder jaar worden er 10 miljard sigaretten op straat gegooid, blijkt uit cijfers van Nederland Schoon. Dat zijn er 7 per roker per dag. Het duurt maar liefst 2 tot 12 jaar voordat 1 sigaret is afgebroken. 

Doofstrips
Zijn hoge boetes of creatieve asbakken een idee voor ons land om van die smerige peuken af te komen? Helene van Zutphen van Nederland Schoon denkt dat het vooral belangrijk is dat er voldoende voorzieningen zijn waar rokers hun sigaret kunnen droppen.

"Mensen willen het vaak wel goed doen maar als er geen voorzieningen voor zijn, wordt het lastig. Er zijn momenteel nog bar weinig manieren om van je sigaret af te komen. Daar moet eerst aan gewerkt worden, pas dan kun je mensen op hun gedrag aanspreken."


Thumbnail

Dat kan beter


Volgens Van Zutphen komen er wel steeds meer initiatieven. "Maar zo creatief als in Londen zijn we helaas nog niet. Creatieve asbakken is een ongelooflijk goed idee, vooral op plekken waar veel peuken op straat worden gegooid. Zoals in horeaca- en winkelgebieden. Met de asbakken verleidt je de roker op een leuke manier om zijn peuk netjes weg te gooien."

In ons land hebben we verschillende soorten asbakken, zoals gevelasbakken en stoeptegelasbakken, weet Van Zutphen. "Sommige bedrijven hebben peukenpalen. Dat is een rond paaltje die bij de ingang staat waar je je sigaret in kunt gooien. En dan zijn er nog doofstrips: speciale strips waar je je sigaret kunt uitdrukken. Maar het kan én moet nog beter."

'Niet nieuwe Singapore'
Boetes uitdelen, werkt volgens Van Zutphen ook goed. "Maar het is lastig om te handhaven. Daar heb je veel geld en mankracht voor nodig. Als het aan ons ligt, zouden er meer agenten vrijgemaakt moeten worden om te controleren. Maar we willen ook geen tweede Singapore worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`