Nederland

'Vluchtelingen welkom': Honderden voeren actie op de Dam voor asielzoekers

13 september 2015 15:20 Aangepast: 13 september 2015 16:09
Na een aantal speeches op de Dam lopen de actievoerders een rondje door de binnenstad. Beeld © RTL Nieuws / Herbert van der Beek

Een paar honderd mensen demonstreren op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

Ze begonnen het protest met een minuut stilte voor de slachtoffers die op hun vlucht zijn verdronken. De demonstratie is een initiatief van tientallen organisaties. De actievoerders hebben protestbordjes en spandoeken bij zich met teksten als 'No borders, no nations. Stop deportations', 'Refugees welcome' en 'Volledige burgerrechten voor alle immigranten'.

De betogers, van jong tot oud, roepen 'vluchtelingen welkom' en 'welcome', het motto van de demonstratie. Ook wordt geld ingezameld voor hulp. Op een grote wereldbol staat een vrouw met een bordje waarop staat: 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen'.

Hartverwarmend
Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks was een van de sprekers. "Wij zijn met 500 miljoen Europeanen en we hebben nu 350.000 Syriërs binnen onze grenzen. Dat is niks.'' FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier riep op gastvrij te zijn. "Geleidelijk begint de Europese politiek wakker te worden. Het is hartverwarmend om te zien hoe burgers zich inzetten om vluchtelingen welkom te heten.''

Na een aantal speeches op de Dam lopen de actievoerders een rondje door de binnenstad. Dit weekend gaan in veel andere Europese steden ook actievoerders de straat op, in aanloop naar de vergadering van EU-ministers over de vluchtelingencrisis maandag in Luxemburg.

 

Een foto die door majiccarvajal is geplaatst op

 Meer op rtlnieuws.nl:

`