EditieNL

Te mager voor de catwalk? 'BMI onder de 18 moet kunnen'

08 mei 2017 16:11 Aangepast: 08 mei 2017 16:55

Magere modellen moeten in Frankrijk vanaf nu een doktersbriefje laten zien om aan te tonen dat ze gezond genoeg zijn om hun werk te mogen doen. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Wel is er vorig jaar een overeenkomst gesloten tussen 20 modellenbureaus om te dunne meisjes te weren.

In Frankrijk moeten de modellen binnenkort minimaal een BMI-waarde van minstens 18 hebben. Dat betekent dat een vrouwelijk model met een lengte van 1,75 meter minstens 55 kilo weegt. Franse modellenbureaus die tóch modellen inhuren die minder wegen, riskeren een geldboete van maximaal 75 duizend euro. 

Anke de Jong van modeblad Glamour ziet een dergelijke wet ook in Nederland wel zitten. "Je moet ergens een houvast hebben dus dan zou een BMI van minimaal 18 een goede richtlijn zijn. We proberen als Glamour ook echt alleen gezonde modellen te plaatsen."

BMI zegt niks

Voormalig model Suzanne Pots vindt dat de BMI van een model niks zegt over de gezondheid van een model. "Ik heb als oud-model zelf nog steeds een BMI van onder de 18 en ik heb drie kinderen."

Pots is tegenwoordig mede-eigenaar van het modellenbureau Elite Model. Ze let wel degelijk op de gezondheid van haar modellen. "Maar andere factoren zeggen meer over iemands gezondheid dan de BMI. Ik kijk bij onze modellen eerder naar houding, uitstraling, ogen en gebit."

Lange weg te gaan

Dat de wet hard nodig is ondervond ook mode-journalist Anke de Jong afgelopen februari bij de Fashion Week van Milaan en Parijs. "Daar schrok ik echt van de veel te dunne, ongezonde modellen die rondliepen. Bij anderen dacht ik: dit moet niet minder worden. We hebben dus nog wel een lange weg te gaan."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore