Nederland

Bezuinigingen op Openbaar Ministerie 'te snel en risicovol'

15 september 2015 13:50 Aangepast: 15 september 2015 14:38
Beeld © ANP

Onderzoekers maken gehakt van de voorgenomen bezuinigingen op het Openbaar Ministerie. Dat gebeurt in een alarmerend rapport aan minister Van der Steur en de top van het OM. Bezuinigingen gaan veel te snel en zorgen voor risico's in het dagelijkse werk.

De Tweede Kamer heeft regelmatig om het rapport gevraagd. Nu maakt Van der Steur het kritische rapport openbaar op de ochtend van Prinsjesdag, terwijl heel Den Haag naar de Troonrede zit te kijken. 

Risico's
Onderzoekers noemen de bezuinigingen 'niet verantwoord' in de komende jaren. Het moet langzamer. Er wordt gesproken over 'stevige risico's' voor het dagelijkse werk van het Openbaar Ministerie. Als de bezuinigingen toch worden doorgezet, levert het OM in op kwaliteit en vernieuwing.

Bezuinigingen van het kabinet
De hele overheid moet een bezuiniging doorvoeren van 8,9 procent, ook het Openbaar Ministerie. Voor bepaalde zaken krijgt het Openbaar Ministerie wel extra geld, bijvoorbeeld voor de aanpak van terreur of om jonge juristen op te leiden, maar dat is volgens de onderzoekers niet genoeg. In totaal gaat het in 2018 om een bezuiniging van 143 miljoen euro ten opzichte van 2011, schrijven de onderzoekers. 

Extra geld
De onderzoekers adviseren de minister om bezuinigingen te vertragen. Dat gaat extra geld kosten: tussen 2016 en 2018 zou het gaan om een bedrag van 50 miljoen euro extra. Minister Van der Steur wil nog niet beslissen of dat extra geld er ook komt. Hij gaat in overleg met het Openbaar Ministerie.

Kwaliteit in gevaar
Kamerlid Berndsen (D66) noemt de resultaten van het onderzoek 'niet mals'. "Minister Van der Steur zal de bezuinigingen moeten vertragen. Doet hij dit niet dan komt de kwaliteit van het OM in gevaar." 

In zijn reactie geeft de minister aan dat hij het advies zal negeren, stelt Berndsen. "Dit zagen we eerder bij de Nationale Politie. Waar bijna iedereen al jaren inzag dat die reorganisatie getemporiseerd moest worden, ondernam de minister pas actie toen het water aan de lippen stond. Laat dit nu niet gebeuren bij het OM en neem dit advies serieus. Zo voorkomen we een kaalslag en behouden we de kwaliteit."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`