Asielzoekers in Nederland

In de rij om vluchtelingen op te vangen

16 september 2015 12:30 Aangepast: 16 september 2015 13:17
Vluchtelingen komen aan bij de noodopvang in Oirschot. Beeld © ANP

De afgelopen tijden hebben ruim 2000 mensen zich bij Vluchtelingenwerk gemeld als vrijwilliger. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. De organisatie kan deze mensen goed gebruiken.

"Je ziet dat mensen heel graag iets willen doen, dat is hartstikke fijn", zegt de woordvoerder. Niet iedereen kan gekoppeld worden aan pas aangekomen asielzoekers. Vluchtelingenwerk helpt ook asielzoekers die al verder in het proces zitten.

De organisatie is momenteel heel druk met het uitzoeken wie op welke plek aan de slag kan en in welke functie, aldus een woordvoerder. Alle vrijwilligers krijgen een training die hun voorbereid op het werk wat ze voor taak ze krijgen bij Vluchtelingenwerk.

Praktische hulp
De organisatie helpt met de asielprocedure, gezinshereniging, taal, inburgering en andere zaken en zet daarvoor vrijwilligers in. Ook zijn er mensen die taalcoach of maatschappelijk begeleider zijn. Vrijwilligers helpen asielzoekers verder met dingen als het vinden van een huisarts, communiceren met de gemeente en de woningcorporatie en als algemene vraagbaak en luisterend oor. 

Ondanks de vele aanmeldingen kan Vluchtelingenwerk nog altijd extra hulp gebruiken, aldus de woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore