Nederland

Les in veilig internetten voor jonge kinderen

17 september 2015 10:28 Aangepast: 17 september 2015 17:16
Archieffoto. Beeld © ANP

Vandaag starten de eerste basisschoolleerlingen met een heel nieuwe les. De kinderen uit groep 4 van de Annie MG Schmidtschool in Amsterdam krijgen les in mediawijsheid.

Ook ontvangen de eerste kinderen hun Nationaal Media Paspoort. De lessen zijn bedoeld om kinderen veilig te leren omgaan met internet. De lessen zijn hard nodig, vinden de initiatiefnemers, omdat kinderen steeds jonger zelfstandig online zijn en ouders dus niet altijd kunnen helpen of ingrijpen. Kinderen onder de vier jaar zitten gemiddeld al elke dag 34 minuten achter een tablet. 

Individueel en mobiel
"Media zijn steeds vaker individueel en mobiel. Met als gevolg dat het moeilijker wordt om kinderen in de media te begeleiden", aldus de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Zo'n 600 basisscholen in Nederland hebben zich aangemeld voor het lespakket en starten de komende tijd met de lessen.

Daarmee moet onder meer worden voorkomen dat jonge kinderen een makkelijke prooi vormen voor ‘groomers’, online kinderlokkers, maar kinderen leren ook omgaan met heftige beelden, zoals geweld of van pornosites.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo voorkom je online misbruik bij je kind

`