Asielzoekers in Nederland

Zijlstra: Grens opvang is bijna bereikt

18 september 2015 00:51 Aangepast: 18 september 2015 03:37

Het moment waarop er geen vluchtelingen meer bij kunnen, is volgens de VVD niet zo heel ver weg meer. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdagavond in Pauw.

"Als de aantallen toenemen als nu, dan komen ze op een gegeven moment met duizenden per dag en dat is niet meer te handelen", aldus Zijlstra. Hij wilde niet zeggen bij welk precieze aantal Nederland echt 'vol' is.

"We zitten aan de grenzen van de capaciteit", zei de politicus. "Mensen in Amsterdam kunnen nu bijvoorbeeld niet meer sporten, omdat de sporthal een opvanglocatie is. Daardoor verlies je draagvlak."

Actiepunten
Zijlstra gaf aan dat volgens hem een aantal dingen moet gebeuren. Zo moet ervoor worden gezorgd dat er voldoende voedsel en voorzieningen zijn in de kampen in de regio's waar de vluchtelingen vandaan komen, zoals in Jordanië, Libanon en Turkije. "Het voedsel is daar eind dit jaar op. Europa moet daarbij gaan helpen", aldus Zijlstra.

Er moet voor gezorgd worden dat de vluchtelingen daar blijven en dat ze niet beginnen aan de gevaarlijke overtocht deze kant op. "We zien hoe het nu is in Duitsland, dat willen we hier voorkomen", zei hij. 

Daarnaast moeten de vluchtelingen geen recht op asiel meer hebben in Europa, als er veilige en goede opvang in de regio is. Ook stipte hij aan dat vluchtelingen die hier komen al door meerdere veilige landen zijn gekomen. Volgens de regels hadden ze daar eigenlijk asiel aan moeten vragen. 

Luisteren naar Nederlanders
Zijlstra vindt ook dat er meer aandacht moet zijn voor de zorgen van Nederlanders. "Heel veel mensen hebben het gevoel van: 'wat komt er op ons af?'", zei hij. "Dat moeten we niet wegduwen. Ik begrijp die mensen en ik wil dat we oplossingen verzinnen."

Meer op rtlnieuws.nl

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore