Asielzoekers in Nederland

Ook bedden gevonden voor alleenstaande asielzoekende kinderen

18 september 2015 02:01 Aangepast: 18 september 2015 02:06
Beeld © ANP

Ruim honderd minderjarige vluchtelingen die alleen reisden, hebben voorlopig een plek om te slapen. Ze worden opgevangen in onder meer de Gelderse gemeenten Nunspeet en Brummen en in Oosterhout in Noord-Brabant.

Het is de bedoeling dat de vluchtelingen er kort blijven. Binnen een paar dagen moeten ze doorstromen naar een gewone opvangplek ergens anders.

Ruim honderd kinderen
Oosterhout vangt vanaf donderdagavond vijftig jonge vluchtelingen uit Eritrea en Syrië op. Het gaat om jongens en meisjes tussen de vijftien en achttien jaar. Ze worden ook wel 'alleenstaande minderjarige asielzoekers' of ama’s genoemd.

Nunspeet heeft plek voor 38 alleenstaande minderjarige asielzoekers op camping De Paasheuvel bij het dorp Vierhouten op de Veluwe. De komende dagen wordt het misschien uitgebreid naar honderd jongeren. Negentien vluchtelingen verblijven in retraitecentrum Klein Sion in het dorp Leuvenheim bij Brummen.

De gemeenten geven gehoor aan een oproep van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat had donderdagmiddag met spoed gevraagd om in totaal 1500 bedden, waarvan de helft voor de nacht van donderdag op vrijdag. Binnen een paar uur waren 2000 slaapplekken geregeld.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore