Nederland

Gevaarlijkste kruispunt van Nederland ligt in het Twentse Lonneker

19 september 2015 09:40 Aangepast: 19 september 2015 09:40

Niet Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, maar het Twentse Lonneker heeft het gevaarlijkste kruispunt van Nederland. Met vijf heftige ongelukken in drie jaar tijd, waarvan twee met dodelijke afloop, is nergens een kruispunt met meer leed.

Dat blijkt uit ongevallencijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die RTL Nieuws analyseerde. In totaal bekeek RTL Nieuws zo'n 16.000 ongevallen, waarbij 18.990 slachtoffers vielen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bekijk de gevaarlijkste kruispunten bij jou in de buurt

Vanwege gebrekkige registratie zijn niet alle ongelukken meegenomen. Op het kruispunt van de Losserstraat met de Glanerbruggeweg en Lonneker Molenweg in het Twentse dorp Lonneker zijn tussen 2012 en 2014 de meeste zware ongelukken geregistreerd.

Gevaarlijkste kruispunten in Nederland (2012-2014)

  • 1. ​Enschede: Kruispunt Lossersestraat met Glanerbruggeweg/Lonneker Molenweg
    5 ongelukken, 2 doden
  • 2. Rotterdam: Kruispunt Spangesekade met De Genestetplein 
    4 ongelukken, 2 doden
  • 3. Eindhoven: Kruispunt Boutenslaan met Aalsterweg 
    4 ongelukken, 1 dode

In Lonneker gaat het telkens mis omdat er geen voorrang wordt verleend. Dat is overigens ook de oorzaak van zo'n kwart van de dodelijke verkeersongevallen in Nederland.

Gevaarlijk ondanks maatregelen
Forenzen tussen Enschede en Losser en inwoners van Lonneker noemen de kruising levensgevaarlijk. Volgens hen ligt het gevaar vooral op de loer in de spits, als veel scholieren en forenzen gebruik maken van de kruising. Maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen, zorgden nog niet voor een daling van het aantal ongelukken.

"Enige jaren geleden is de hele kruising helemaal gerenoveerd. Toch heeft het niet geleid tot een veiligere situatie", stelt Matthie Kroezen van de Dorpsraad in Lonneker. Volgens de gemeente Enschede is op dit moment niet duidelijk wat er precies aan de hand is en waarom automobilisten vanaf de ondergeschikte zijwegen toch doorrijden over de provinciale weg. "Er is dus niet zomaar een oplossing voorhanden", laat de gemeente weten.

Op korte termijn staan geen verbeteringen op het programma. Samen met de Dorpsraad en de provincie Overijssel gaat gemeente Enschede wel op zoek naar maatregelen die wel leiden tot een veiligere kruising. 

Voorrang
Oorzaak van de heftige ongevallen in Lonneker is het niet verlenen van voorrang. Dat blijkt ook landelijk de belangrijkste oorzaak van ongelukken. In 2014 vielen 570 verkeersdoden, van 357 registreerde de politie de toedracht van het ongeval. Bij 23 procent van die dodelijke ongevallen werd geen voorrang verleend.

Volgens hoogleraar Bert van Wee van de TU Delft is het inderdaad zo dat het vaak mis gaat op kruispunten. Volgens hem kan het risico op dit soort kruispunten wel worden verkleind. "Rotondes zorgen ervoor dat het risico drastisch omlaag gaat. En als dat niet kan, dan werkt ook het verminderen van de snelheid goed", zegt Van Wee tegen RTL Nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`