Asielzoekers in Nederland

Rode Kruis raakt overbelast door komst vluchtelingen

19 september 2015 20:28 Aangepast: 19 september 2015 23:16
Een medewerkster van het Rode Kruis deelt spullen uit aan een asielzoeker. Beeld © ANP

Het Rode Kruis in ons land begint overbelast te raken door de komst van duizenden vluchtelingen. De organisatie biedt hulp aan de nieuwkomers, maar kraakt nu in zijn voegen.

De hulp aan de vluchtelingen is op dit moment een enorme operatie, de grootste sinds de vluchtelingen-stroom van de jaren '90. Elke dag stromen meer dan 700 vluchtelingen het land in. En nu blijkt dat de voorraden bijna op zijn, en de vrijwilligers uitgeput.

"U moet zich voorstellen, die mensen hebben niets als ze hier komen, behalve vaak de kleding die ze aanhebben", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen RTL Nieuws. "Ze hebben alles nodig: jassen, truien, scheerschuim, zeep."

Behalve een gebrek aan voorraden, is er ook een gebrek aan menskracht. "We hebben heel erg veel mensen nodig om bijvoorbeeld in die opvanglocaties de mensen op te vangen, te kunnen verzorgen."

Scouting Nederland schiet te hulp. "Als scout zijn we betrokken Nederlanders. We zijn met 25 duizend vrijwilligers, dus in potentie hebben we een hele hoop te bieden aan het Rode Kruis", zegt Karen Schellens. Er wordt gekeken hoe veel scouts kunnen bijspringen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore