Aankoop Rembrandts

Rembrandts op tournee: 'Ze zijn van ons allemaal'

21 september 2015 10:09 Aangepast: 21 september 2015 10:49
Beeld © Foto's Art Market Monitor

De twee wereldberoemde portretten van Rembrandt gaan een tour langs Nederlandse musea maken als ze gekocht zijn, meldt de Vereniging Rembrandt.

Het kabinet en het Rijksmuseum in Amsterdam leggen samen 160 miljoen euro op tafel om de werken naar Nederland te halen. Het kabinet betaalt de helft, het museum legt de overige 80 miljoen euro neer. De Vereniging Rembrandt is betrokken bij de koop en betaalt 5 miljoen euro mee. 

Martijn Sanders, voorzitter van de vereniging, steunde het Rijksmuseum bij de aankoop, maar benadrukt dat de twee werken nationaal bezit worden: "Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat ze geen bezit worden van Rijksmuseum, maar nationaal bezit. Dat wordt waarschijnlijk tot uiting gebracht door ze niet op te hangen naast De Nachtwacht. Ze gaan een tournee maken. Zodat iedereen ze kan zien in hun eigen regio. Ze zijn van ons allemaal."
  
POLL: Twee Rembrandts voor 160 miljoen. Fantastisch of belachelijk?

Minister Bussemaker zei vanochtend bij BNR Nieuwsradio dat het 'voor ons van het allergrootste belang is dat deze twee schilderijen die nu in privébezit zijn, in publiek bezit komen, zodat ze voor het hele publiek toegankelijk worden en ook in Europa blijven'. 

"Kunst is natuurlijk wel een collectief bezit, en als een overheid zich daar helemaal niet mee bemoeit, kan het zo gebeuren dat dit soort schilderijen naar een rijke oliestaat gaan. Dat zou ik zeer onwenselijk vinden'', zei de minister.

Voorlopig contract
Rembrandt schilderde de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit in het begin van zijn carrière. Over de verkoop van het cultureel erfgoed, waarvoor een voorlopig contract is getekend, is de afgelopen weken onderhandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore