Mol bij Nationale Recherche

Politiemol: zoeken in politiesysteem was een hobby van me

09 mei 2017 18:37
Rechtbanktekening van 'politiemol' Mark M.

Voormalig politieagent Mark M., die wordt verdacht van verkoop van geheime informatie aan criminelen, kreeg ondanks twijfels over zijn integriteit op eenvoudige wijze toegang tot het politiesysteem.

Mark M. (30) zei dat bij het begin van de behandeling van de strafzaak tegen hem, onder andere wegens corruptie, witwassen, computervredebreuk en deelname aan een criminele organisatie.

Naar eigen zeggen werd hem gevraagd of hij toegang wilde en na een kort digitaal 'cursusje' kon hij eindeloos grasduinen in de gevoelige gegevens.

Hobby

De verdachte verklaarde dat het van hem een hobby werd om te zoeken in het politiesysteem. "Andere mensen zitten op Dumpert", zei hij tijdens de rechtszaak.

Op welke wijze en waarom de informatie bij anderen is terechtgekomen, bleef echter onbeantwoord. Mark M. weigerde bovendien toelichting te geven op specifieke zoekopdrachten. De vraag of hij op zoek was voor anderen of anderen zijn toegang misbruikten, wilde hij evenmin beantwoorden.

Twijfel integriteit

Mark M. kwam in 2008 bij de politie terecht. Hij wilde zo snel mogelijk rechercheur worden, vertelde hij. Zijn drijfveer was idealisme. "Om de samenleving te beschermen en de slechteriken te pakken.’’

Zijn carrièremogelijkheden werden echter beperkt omdat er in 2009 twijfels ontstonden over zijn integriteit. De twijfels werden veroorzaakt omdat de agent veel in Oekraïne kwam vanwege zijn relatie met een Oekraïense vrouw. Het lukte daarom niet om hem goed te screenen.

Autohandelaar

Tot zijn eigen verbazing kreeg Mark M. in 2013 toch een vaste aanstelling. Het lek bij de politie werd in 2015 ontdekt toen in de digitale administratie van een van fraude verdachte autohandelaar uit Oirschot vertrouwelijke documenten werden gevonden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Rechtszaak tegen 'politiemol' Mark M. zeker zeven maanden uitgesteld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore