EU-overleg over vluchtelingencrisis

Hotspots: oplossing voor de vluchtelingencrisis of Europese illusie?

24 september 2015 16:38 Aangepast: 24 september 2015 16:50
Vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Beeld © AFP

De leiders van de Europese Unie hebben vannacht afspraken gemaakt om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Er ligt onder meer een plan voor zogenoemde hotspots. Zouden die inderdaad de oplossing kunnen zijn?

Hotspots zijn aanmeldcentra aan de buitengrenzen van de EU, in Italië, Griekenland en misschien ook Bulgarije. Vluchtelingen worden daar opgevangen, waardoor wordt voorkomen dat ze, zoals nu, door heel Europa zwerven. De hotspots moeten eind november operationeel zijn.

Plan lijkt onuitvoerbaar
De theorie van de hotspots is helder. In de aanmeldcentra worden migranten geregistreerd. Vluchtelingen die recht hebben op asiel worden verspreid over de Europese Unie. De anderen worden teruggestuurd. Maar in de praktijk lijkt het plan nauwelijks uitvoerbaar.

Het begint al met de registratie van vluchtelingen. Voor registratie is identificatie nodig: wie is de migrant? Veel vluchtelingen hebben geen papieren. En als een migrant wel een paspoort heeft, hoe kom je er dan snel achter dat het document niet vervalst is? Migranten kunnen er belang bij hebben om niet eerlijk te zijn over hun nationaliteit. Want alleen vluchtelingen uit Syrië en Eritrea hebben recht op asiel in de Europese Unie. Migranten uit andere landen meestal niet.

Overvolle hotspots
Identificatie en registratie kunnen dus enorm veel tijd in beslag gaan nemen. In Nederland duurt een asielprocedure normaal zes maanden, maar soms ook langer. Als dat ook geldt voor de hotspots dan raken die in heel korte tijd overvol. En wie gaat de vluchtelingen tegenhouden die per se willen doorreizen naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland? 

Het terugsturen van vluchtelingen is mogelijk zelfs een nog groter probleem. De meeste vluchtelingen komen vanuit Libië naar Italië en vanuit Turkije naar Griekenland. Het terugsturen naar Libië lijkt onmogelijk: door de burgeroorlog is er eigenlijk geen regering meer waarmee de Europese Unie afspraken zou kunnen maken.

Jarenlange procedures
En het terugsturen naar Turkije is ook een probleem: waarom zou de Turkse regering daarmee instemmen? Turkije heeft zelf al twee miljoen vluchtelingen binnen zijn grenzen. En officieel moeten migranten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

In de huidige asielpraktijk in Nederland en Duitsland is dat al een groot probleem. Procedures kunnen jaren in beslag nemen. In de hotspots zal dat naar verwachting niet anders zijn. De hotspots lijken dus een illusie en geen oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore