Nederland

Overlast door lachgas: 'Ze crossen onder invloed door de wijk'

25 september 2015 20:47 Aangepast: 25 september 2015 21:38
Dekker ruimt de rommel in zijn wijk zelf maar op Beeld © RTL Nieuws

Het gebruik van lachgas veroorzaakt op steeds meer plaatsen overlast en vervuiling. Het gas dat in metalen ampullen zit, wordt al jaren gebruikt als partydrug. Fred Dekkers van de wijkraad Utrecht West is er klaar mee. "Ze gebruiken het in de auto en crossen vervolgens door de wijk."

Lachgas is niet verboden. Het is zo aantrekkelijk omdat je er snel high van wordt. Wat achterblijft zijn metalen patronen en ballonnen. De patronen zijn afkomstig van slagroomspuiten. De ballonnen zijn nodig omdat het patroon heel koud is.

'Gun iedereen zijn kick'​

Thumbnail

Fred Dekkers van de wijkraad Utrecht West treft de patronen en ballonnen regelmatig aan op straat. De vervuiling is voor hem nog niet eens het ergste. "Ik gun iedereen zijn kick, maar ruim je wijnflessen, injectienaalden en ampullen dan wel weer op."

"Wat je veel ziet is dat jongeren het lachgas gebruiken in de auto. Vervolgens crossen ze onder invloed door de straat, dat is gevaarlijk. Je bent je concentratie kwijt en je hebt alle gevolgen die je hebt als je onder invloed rijdt."

Bange bewoners
Gelukkig is het in zijn wijk nog niet mis gegaan, maar Dekkers maakt zich wel zorgen. Er iets van zeggen, dat durven veel bewoners niet. "Ze wonen tussen de gebruikers in, daarom durven ze niks te zeggen. Uit angst voor de gevolgen."

De politie kan ook niet veel doen. "Ze mogen van mij wel vaker controleren", zegt Dekker. "De gemeente zegt: de veegdienst ruimt het wel op, we kunnen er niet veel tegen doen."

Hoe 'trippen op lachgas' er uitziet? Deze jongeren probeerden het uit en zetten een video op Youtube:

De politie waarschuwt ouders: als je kinderen dit bij zich hebben, gebruiken ze mogelijk lachgas.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore