Asielzoekers in Nederland

Oudenbosch vreest voor woningwaarde door asielzoekerscentrum: bewoners in actie

26 september 2015 11:41 Aangepast: 26 september 2015 15:52
Beeld © Google Maps

Vluchtelingen verdienen een veilige plek, zolang die plek maar niet Oudenbosch is. De bewoners van het 14.000 zielen tellende dorp zien niets in de komst van 600 tot 750 vluchtelingen. Een aantal van hen onderneemt actie om plannen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te dwarsbomen.

De gemeenteraad reageerde verrast, ondernemers maken zich ongerust en inwoners zijn ziedend. "D'r is geen geld voor kermis. D'r is geen geld voor braderieën. Het enige wat we horen is 'bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen'", briest inwoner Gerrit. "De bewoners van het verzorgingstehuis moeten op een houtje bijten en dan komt hier een asielzoekerscentrum."

Een andere Oudenbosschenaar valt hem bij. "De gemeente heeft hiertoe besloten zonder ons te informeren. Daarom heb ik een handtekeningenactie opgezet. Bij iedere deur waar ik ben geweest, tekenen ze gelijk."

Het asielzoekerscentrum moet komen op het oude terrein van de plaatselijke voetbalvereniging VES'35, als het aan het COA ligt. De vermogende Victor Timmermans (tevens hoofdsponsor van de club) heeft andere plannen. Samen met collega-ondernemers uit de bouw wil hij er 125 woningen realiseren, vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Stroomversnelling
Dat plan kwam in een stroomversnelling door de plannen van het COA, geeft Timmermans toe, maar het idee bestond al jaren. In enkele dagen kreeg hij dankzij 'goede wil en ambitie' 570.000 euro op tafel. Dat is de boekwaarde die eerder door de gemeente werd vastgesteld, inclusief de winstverwachting. 

Afgelopen donderdag zijn de plannen ingediend bij de gemeente Halderberge, waar Oudenbosch onder valt. "Nu is het afwachten", zegt Timmermans. "We creëren hiermee iets moois voor Oudenbosch op een gigantisch stuk grond. De gemeente wordt hier beter van." Stel nou dat het asielzoekerscentrum 200 meter verderop alsnog wordt gevestigd. "Dan is daar niets tegen te doen. Ik heb ook geen plan B. Dit is ons voorstel en hier blijft het bij."

Timmermans is ook niet per se tegen de komst van vluchtelingen naar Oudenbosch. "Maar de gemeente zou de 750 vluchtelingen beter kunnen spreiden over de vier kernen in plaats van de last bij één dorp te leggen."

Mooie plek
"Ons plan maakt Oudenbosch tot een mooie plek", verzekert Timmermans. Of hij er dan toch blijft wonen als er eenmaal een asielzoekerscentrum gevestigd zou worden? "Ja, voorlopig in ieder geval wel. Maar ik weet niet wat de komst van een asielzoekerscentrum zou betekenen voor de waarde van mijn woning. Dat is de realiteit."

Het gemeentebestuur is niet bereikbaar voor een reactie.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore