Asielzoekers in Nederland

IND werkt nu ook in weekend door vluchtelingenstroom

26 september 2015 10:24 Aangepast: 26 september 2015 10:40
Een asielzoekerscentrum. Beeld © ANP

Doordat er zoveel vluchtelingen naar Nederland komen, moeten ambtenaren ook buiten kantooruren aan de slag om asielaanvragen te beoordelen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft als noodmaatregel nu weekenddiensten ingevoerd.

De weekenddiensten beginnen in oktober en zijn er in elk geval een halfjaar, zegt IND-directeur Rob van Lint in NRC Handelsblad. 

Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in Nederland is in ongeveer een jaar tijd verdubbeld. Dat zal nog verder stijgen. "De echt hoge instroom is pas de afgelopen anderhalve maand op gang gekomen'', zegt Van Lint. Vroeger kon een asielprocedure zes dagen na aankomst beginnen, nu duurt dat volgens Van Lint vier tot vijf maanden.

Nieuwe werknemers
Nieuwe mensen aannemen is makkelijker gezegd dan gedaan, benadrukt hij. In maart, in juni en augustus kwamen in totaal driehonderd mensen in dienst bij de IND. Die moeten eerst opgeleid worden. Er zijn nu geen plannen om nieuwe werknemers te zoeken.

"Omdat we dat gewoon niet aankunnen. Je hebt zoveel capaciteit nodig om al die nieuwe mensen op te leiden, dan blijft er niemand meer over om het eigenlijke werk te doen.''

Meer op rtlnieuws.nl:
Rijke Brabanders kopen grond om vluchtelingen te weren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore