Nederland

Steun voor jonge nabestaanden: 'We sluiten niemand uit'

26 september 2015 15:03 Aangepast: 26 september 2015 16:07
Beeld © ANP

Wie zorgt er voor weduwe en weduwnaar zodra vrienden en familieleden doorgaan met hun leven? Wie helpt nabestaanden met het afwikkelen van eenvoudige en ingewikkelde zaken? Een stichting uit Zwolle wil die kwetsbare groep de nodige handvatten bieden.

De vraag die stichting Wijz stelt aan nabestaanden is even simpel als doeltreffend, zegt Jörg Post: Wat heb jíj nodig? De vrijwilligers staan weduwen en weduwnaars bij met raad en daad — op afstand ('even bellen') of van dichtbij ('een kop koffie bij de mensen thuis'). "Eigenlijk is alles mogelijk." 

"Ik probeer mij zonder man aan mijn nieuwe situatie aan te passen, zou je kunnen helpen bij het verven van mijn woning?"

Emotionele periode
Een van die vrijwilligers is Angelique. Op 37-jarige leeftijd stond ze er plotseling alleen voor. Haar man overleed totaal onverwacht. Daar stond ze dan op haar kwetsbaarst: onvoorbereid, een klein pensioen of eigen inkomen. Het bedrijf van haar overleden man en alle bijbehorende administratieve lasten kreeg ze er in die emotionele periode bij cadeau. Ze leerde de lelijke kant van zakenmensen kennen, zegt ze. Zo probeerde een bedrijf onder een schuld van duizenden euro's uit te komen door het bestaan van de rekening gewoonweg te verzwijgen.

Het duurde liefst twee jaar voordat Angelique weer normaal functioneerde op de arbeidsmarkt. Ze zou indertijd behoefte hebben gehad aan meer ondersteuning, ook van buiten de omgeving. Niet enkel emotioneel, ook praktisch. Dus sloot ze zich aan als vrijwilliger bij stichting Wijz zodat anderen niet hetzelfde overkomt. Ze is niet de enige: met haar zijn er 14 andere vrijwilligers. De stichting gaat jonge weduwen, weduwnaars en hun kinderen ondersteunen in het rouwproces.

Mannenwerk
Het kan daarbij gaan om simpele dingen als het opzeggen van een telefoonabonnement, of ingewikkelder zaken als huisvesting. De maatschappij draait gewoon door, terwijl nabestaanden het gemis iedere dag nog voelen. De aandacht van familieleden en vrienden neemt doorgaans af na drie maanden. Angelique noemt het voorbeeld van een weduwe die samen met een paar vriendinnen haar huis wilde verven. "Een van hen weigerde, die vond dat 'mannenwerk'. Ze bedoelde het natuurlijk niet slecht, maar ja…" Angelique zou zo'n vrouw de handvatten willen bieden om dezelfde vraag anders te stellen, zodat haar vriendin toch zou meehelpen. Bijvoorbeeld: "Ik probeer mij zonder man aan mijn nieuwe situatie aan te passen, zou je kunnen helpen bij het verven van mijn woning?"

Vrijblijvend

"We sluiten niemand uit.

In eerste instantie beperkt de stichting zich tot alleenstaanden in Zwolle voor de periode van anderhalf jaar. Daarbij werkt de organisatie samen met de gemeente. Die verschaft de namen en adressen van inwoners die iemand hebben verloren. "Een maand na het overlijden ontvangen ze eerst een brief van Zwolle waarin ons bestaan wordt gemeld. Twee maanden later leggen we vrijblijvend contact", zegt Post. "Het zou natuurlijk gek zijn als er ineens iemand aan de voordeur stond." Ook mensen die voor 1 september weduwe of weduwnaar zijn geworden, kunnen zich melden, benadrukt hij. "We sluiten niemand uit."

Over anderhalf jaar wordt het functioneren van de stichting geëvalueerd. Als het initiatief een succes blijkt, wordt de proef mogelijk verder uitgerold.

RTL Nieuws
`