Asielzoekers in Nederland

Samsom over vluchtelingencrisis: 'Dit is voor niemand leuk'

27 september 2015 13:10 Aangepast: 27 september 2015 13:22
Samsom vanochtend bij Buitenhof Beeld © Screenshot Buitenhof

De opvang van vluchtelingen moet beter worden verdeeld over arme en rijke gemeenten in Nederland. Dat vindt PvdA-leider Diederik Samsom.

Samsom constateert dat asielzoekers 'vrij vaak' worden opgevangen in de 'wat armere gemeenten' in ons land. "Dat is een vorm van onrecht waar we wat aan gaan doen de komende tijd'', zei de PvdA-leider in het tv-programma Buitenhof.

Enorme opgave
Samsom noemde de opvang van de enorm gegroeide stroom vluchtelingen een enorme opgave. "Dit is voor niemand leuk. Hier makkelijk over doen is niet aan de orde.'' Hij riep PvdA-raadsleden en wethouders in het land op veel te praten met mensen die een asielzoekerscentrum in hun buurt of gemeente zien komen. Omwonenden moeten betrokken worden bij de vormgeving, de timing, de omvang en de locatie van de vluchtelingenopvang, zei Samsom.

Hij erkende dat dit de 'spankracht van Nederland' op de proef stelt. Samsom verwacht niet dat de forse aantallen vluchtelingen al snel zullen dalen. Wat het maximum is dat Nederland aan vluchtelingen kan opvangen, wilde hij niet zeggen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Arme gemeenes vangen meeste asielzoekers op 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore