Asielzoekers in Nederland

'Burgemeester Heerenveen moet eerst kijken, dan roepen'

28 september 2015 08:25 Aangepast: 28 september 2015 08:59
Vluchtelingen in de Van Horne Kazerne in Weert. Beeld © ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is niet te spreken over de kritiek van burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen.

De burgemeester uitte vanochtend felle kritiek op het COA. Volgens hem verloopt de opvang chaotisch. Zo zouden namenlijsten niet compleet zijn. Ook is onduidelijk waar de vluchtelingen die nu in Heerenveen zitten woensdag naartoe moeten.

Het COA heeft de situatie volgens hem niet onder controle: "Wat mij tegenvalt is het feit dat het COA volstrekt afwezig is. Er waren geen COA-begeleiders op de bus. U moet u voorstellen: er zitten 85 mensen, waaronder heel veel kinderen, in een dubbeldeks bus met een chauffeur. Er was een van drie bussen de weg kwijt geraakt. Die heeft uren rondgereden met de mensen."

Van hot naar her
Ook vindt de burgemeester dat het ontbreekt aan voorlichting: "Mensen worden van hot naar her gesleept. Ze weten niet waar ze daarna naar toe gaan. Er komt ook niemand van het COA bij de opvang om dat eens uit te leggen."

Volgens Jan Willem Anholts, woordvoerder van COA, moet de burgemeester 'eerst kijken en dan roepen': "We houden in het landelijke veiligheidsregiosysteem bij wie waar zit. Dus als deze burgemeester in zijn eigen systeem kijkt, dan kan hij precies zien wie waar is. Maar dat heeft hij dus niet gedaan."

Nooit COA-mensen in bus
Ook dat er geen COA-mensen in de bus zijn, is volgens de woordvoerder normaal: "Er zitten nooit mensen van het COA op de bussen. We vervoeren al jaren mensen en dat gaat prima. Het kan natuurlijk dat er eens een bus verdwaalt, maar dat lijkt me toch echt uitzonderlijk."

De eerste acht maanden van dit jaar zijn er 25.000 asielzoekers naar Nederland gekomen, meldde het CBS vanochtend. Dit jaar verwacht Nederland in totaal 35.000 asielzoekers.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore