EditieNL

Last minute examenstress? Neem een vel bubbeltjesplastic mee

10 mei 2017 11:25 Aangepast: 10 mei 2017 15:27
Handig bij last minute examenstress: bubbeltjesplastic. En dansen. Of allebei natuurlijk. Beeld © iStock

Je hebt geleerd voor je eindexamens tot je er scheel van zag. Nu ben je op weg naar school en bekruipt de stress je langzaam. Je kunt niets meer, weet niets meer, help wat nu! Nou, pak er bubbeltjesplastic bij. Of knuffel een klasgenoot.

Een beetje stress van tevoren is goed, zegt Anja Huizink, directeur van het Amsterdam Stress Lab. "Dat zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen." Bij leerlingen die examen doen blijft het alleen vaak niet bij een beetje.

Behelpen

"Pubers zijn extra beïnvloedbaar door hun omgeving. Als ze gestrest zijn, fokken ze elkaar ook wel op", zegt Huizink. Zeker als het dan nog een halfuur duurt voordat het examen begint, kan dat heel vervelend voelen.

Zodra het examen begint, neemt de anticipatiestress al snel af. In de tussentijd kun je je behelpen met heel wat verschillende items en activiteiten. Bubbeltjesplastic bijvoorbeeld, of een pen.

Door iets simpels en onbenulligs te doen als noppenfolie kapot knijpen, kun je je hoofd even stil leggen. "De focus ligt op je vingers", zegt hoofdredacteur van Quest Thomas Hendriks. "Zo kan je hoofd even tot rust komen."

Sabbelen

Geen bubbeltjesplastic bij de hand? Op een pen sabbelen helpt ook, of in een stressbal knijpen. Dat soort kleine dingen, waarvoor je niemand anders nodig hebt, helpen je om de stress uit je lijf te krijgen, aldus Hendriks.

Als je liever met je klasgenoten samen de stress aangaat, heb je ook verschillende opties. Knuffelen bijvoorbeeld. Daarbij komt het hormoon oxytocine vrij, dat je een prettig gevoel geeft. Ook het gevoel van waardering dat met een knuffel komt, helpt.

Boeiend

Weinig wetenschappelijk onderbouwd, maar allicht het proberen waard: even flink met zijn allen schreeuwen. Het groepsgevoel werkt stressverlagend. Vergelijk het maar met yellen met je sportteam vlak voor een wedstrijd.

En als niks lijkt te helpen, kun je altijd nog je koptelefoon opdoen, een lekker muziekje opzetten en gaan dansen. Je bent toch weg na dit jaar. Als het goed is. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Laat die energiedrank staan: dit helpt wél bij examens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`