Mol bij Nationale Recherche

Politiemol Mark M. krijgt paspoort terug

10 mei 2017 13:50 Aangepast: 10 mei 2017 13:53

De voorlopige hechtenis van 'politiemol' Mark M. is opgeheven. De verdachte krijgt ook zijn paspoort terug.

Zijn voorlopige hechtenis was eerder al geschorst. Er zijn geen redenen, zegt de rechtbank Oost-Brabant, om hem langer vast te houden. Zo bestaat volgens de rechter geen gevaar voor recidive.

Weg uit Nederland

Het Openbaar Ministerie en de rechtbank verzetten zich aanvankelijk tegen een eventueel vertrek van M. uit Nederland. Hij had zijn paspoort teruggevraagd om zijn vriendin in Oekraïne te kunnen bezoeken. Ook wilde hij werk zoeken in het buitenland: hij voerde aan dat hij door zijn aanhouding in Nederland geen baan meer kon vinden.

Politieman Mark M. werd in 2015 aangehouden. Hij zou geheime informatie uit het politiesysteem hebben gekopieerd en verhandeld aan criminelen. Vanaf 2011 zou hij ruim 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd.

Januari volgend jaar

De oud-politieman wordt onder meer verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een medeverdachte blijft nog wel in voorlopige hechtenis, maar ook deze verdachte hoeft niet vast te zitten tot zijn rechtszaak dient. Drie andere medeverdachten waren niet (meer) in voorlopige hechtenis.

Gisteren begon de rechtbank met de inhoudelijke behandeling van de zaken tegen vijf verdachten. Omdat nog drie getuigen moeten worden gehoord, besloot de rechtbank de zaak aan te houden tot januari volgend jaar.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Zoeken in politiesysteem was een hobby van me'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore