Nederland

Grote groep ouderen niet naar tandarts: 'Ik kon het niet'

30 september 2015 19:18 Aangepast: 30 september 2015 20:32
Mevrouw Giesbers kon jaren niet naar de tandarts. Beeld © Screenshot RTL Nieuws

Ze wilde wel naar de tandarts, maar ze kon het niet. En zoals mevrouw Giesbers zijn er volgens tandartsenorganisatie ANT nog honderdduizenden vaders, moeders, opa's en oma's die verstoken zijn van tandartshulp. Soms met ernstige gevolgen.

Mevrouw Giesbers heeft parkinson en kan daardoor niet naar de tandarts. Jarenlang liet ze daarom niet naar haar gebit kijken. Toen er in februari een tandarts bij haar aan huis kwam, moesten er gelijk tanden en kiezen worden getrokken. "Ik had te lang gewacht."

Ze is daarin helaas geen uitzondering, zegt tandarts Wim Klüter. "Het is het gemiddelde beeld dat je ziet bij thuiswonende ouderen die niet meer naar de tandarts gaan: grote cariës, afgebroken kiezen, scherpe randen, tandsteen. Het zijn bronnen van ontstekingen en infecties. En tandproblemen hebben invloed op de algemene gezondheid."

Tussen wal en schip
Volgens Klüter gaat het vaak fout op het moment dat mensen niet meer mobiel zijn, maar ook nog niet in een verpleeghuis komen, waar ze standaard tandzorg krijgen. Net zoals dat gebeurde met mevrouw Giesbers. Trappen en stoeprandjes kunnen onoverkomelijke obstakels worden voor mensen die slecht ter been zijn. En als je met een busje naar de tandarts moet worden gebracht terwijl je bijvoorbeeld ALS of MS hebt, dan is de rit vaak uitputtend. Zo uitputtend dat de keuze om niet naar de tandarts te gaan voor mensen met een ogenschijnlijk gezond gebit vaak makkelijk is gemaakt.

Maar juist voor die groep zijn de risico's op tandproblemen groter. "Als ze geen kunstgebit hebben, dan hebben ze vaak een gebit dat behoorlijk gevuld is door de tandarts. Met constructies die de mondverzorging moeilijker maken", legt Klüter uit. "En een ouder gebit is toch al kwetsbaar omdat tandvlees terugtrekt. Op de plekken die daardoor bloot komen te liggen, zit geen glazuur. Dus is het extra kwetsbaar voor gaatjes."

Medicijngebruik is probleem
Daarnaast is medicijngebruik vaak een probleem. "Als mensen meer dan vier of vijf medicijnen gebruiken, dan heeft dat altijd effect op het speeksel. De beschermende werking daarvan gaat achteruit door de medicijnen. Normaal beschermt speeksel tegen zuuraanvallen van eten. Gebeurt dat niet of minder, dan ontstaan er heel snel gaatjes en worden tanden bros."

Tandartsen willen daarom dat kinderen van die mensen beter opletten of hun ouders wel naar de tandarts gaan. En ze willen dat tandartsen makkelijker huisbezoeken kunnen afleggen. Klüter doet dat nu, maar hij is een van de weinigen. Hij heeft de grootste moeite om de zorg die hij biedt ook vergoed te krijgen. Huisbezoeken bij kwetsbare ouderen kosten namelijk veel tijd: zowel door de reistijd als doordat vaak over grote ingrepen moet worden overlegd met bijvoorbeeld de kinderen van de patiënt. De tandartsen roepen de overheid daarom op om de regels te veranderen.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Ene tandarts duizenden euro's duurder dan andere'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore