EditieNL

Volg je kind met gps: schending van privacy?

01 oktober 2015 13:50 Aangepast: 01 oktober 2015 20:50

Wil jij te allen tijde kunnen checken waar je kind uithangt? Dat kan met dit zendertje, dat je bijvoorbeeld in de tas van je kind kan stoppen. Zo volg je via je smartphone elke stap die hij zet. Het lijkt een uitkomst voor bezorgde ouders, maar pas op: er zitten ook risico's aan.

'Nooit meer ongerust met de Spotter gps tracker', adverteert de producent van het apparaatje. De gps​ tracker is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar als winkels als Kruidvat. Met behulp van de zender weet je altijd precies waar je kind is en kun je  in geval van nood contact maken. Maar wat veel ouders zich niet realiseren, is dat alle gegevens van jouw kind ook ergens worden bijgehouden, zegt privacy jurist Peter Kager.

Gegevens in verkeerde handen
"Als je zo'n tracker aanschaft, dan zit daar een aanbieder achter die via de app van de tracker alle gps coördinaten van je kind bijhoudt." Stel je voor dat die gegevens in handen komen van de verkeerde persoon, denk aan ouders in een vechtscheiding, of aan wraakzuchtige schoolgenoten. "Of misschien zelfs een pedovereniging: daar zit je als ouder toch niet op te wachten, aldus Kager. 

Daarnaast moet je ook nadenken over de privacy van je kind, zegt Kager. "Jij beslist als ouder wat in het belang van het kind, maar ook over zijn privacy. Zo'n gps tracker zoekt wel de grenzen op. Het is aan de ouders om een goede afweging te maken, is een tracker geoorloofd? Want er zijn ook dingen die je als ouder eigenlijk niks aangaan, zeker in het geval van oudere tieners. Bijvoorbeeld met wie je 17-jarige omgaat, dat is eigenlijk schending van hun privacy."

Zekerheid
Toch vinden veel ouders deze bezwaren niet opwegen tegen de voordelen van de tracker. Mirjam Kuipers, moeder van drie kinderen, gebruikt het apparaat graag: "Mijn dochter van 14 moet tien kilometer naar school fietsen. Mijn zoon van bijna 11 straks ook. Ik vind het fijn als ik weet dat ze veilig zijn, vooral met die gekken die er tegenwoordig rondlopen. Zo'n tracker biedt dan zekerheid."

Peter Kager snapt dat het handig kan zijn. "Als je 8-jarige kind voor het eerst alleen naar een sportles gaat en je bent bang dat hij verdwaald, dan is het een uitkomst. Maar denk toch goed na voordat je zo'n tracker koopt", zegt Kager. "Waar wil je het voor gebruiken? En rechtvaardigt mijn angst het om dit te gebruiken? Ga er in elk geval voorzichtig mee om."

Meer op rtlnieuws.nl:
Reken uit: breng jij wel genoeg tijd door met je kind?

`