Flitsfoto's buitenlanders vernietigd

'Bizar hoe ministerie V&J omgaat met Wob-gegevens'

02 oktober 2015 16:27 Aangepast: 06 oktober 2015 11:03

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een grote fout begaan door een grote hoeveelheid foto's van snelheidsovertredingen door buitenlanders definitief te verwijderen. Bizar, noemt hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden die beslissing.

Het ministerie verwijderde duizenden, mogelijk zelfs tienduizenden foto's van buitenlandse kentekens uit zijn archief, nadat de rechtbank eind vorig jaar had besloten dat RTL Nieuws recht heeft op die informatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). 

Patroon
"Bizar", noemt Voermans de manier waarop justitie is omgegaan met het verzoek om openbaarheid van RTL Nieuws. "Het past ook in een patroon", vervolgt Voermans. "Er gaat al jaren van alles mis met hoe onze overheid haar informatie bijhoudt en omgaat met de Wet openbaarheid van bestuur." Volgens de academicus is de informatiehuishouding een zooitje en ontbreekt de urgentie om die problemen aan te pakken.

Nadat de rechtbank uitspraak had gedaan in het voordeel van RTL Nieuws, hadden ambtenaren de opgevraagde informatie nooit mogen kwijtraken, laat staan vernietigen, stelt Voermans. "Ik vind dat niet kunnen. De overheid zal op een of andere wijze compensatie moeten bieden voor de moeite die RTL Nieuws heeft gedaan."

Doorslaggevend argument
Bij de vernietiging van de gegevens deed het ministerie een beroep op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne, ook verbonden aan de Universiteit Leiden, noemt dat een ongeloofwaardig argument. "In het verleden hebben politie en justitie zich helemaal niet zo druk gemaakt over de privacy van automobilisten. Ik vind het opmerkelijk dat bescherming van persoonsgegevens nu opeens het doorslaggevende argument zou zijn."

Privacyexcuus
Zwenne spreekt van een 'privacy-excuus'. "Ik vraag mij af of de Wbp hier überhaupt van toepassing is. "Maar als dat inderdaad het geval zou blijken, dan biedt de privacywet volgens mij voldoende ruimte om dergelijke informatie te verschaffen in het kader van een Wob-verzoek. Wegmaken of vernietigen van gegevens kan na uitspraak van de rechtbank niet behoorlijk zijn. Dat mag niet."

"Je krijgt de indruk dat er iets onder het tapijt wordt geveegd", besluit Zwenne. "Ik weet niet of dat waar is, maar die indruk moet niet worden gewekt. Slecht nu dat het toch gebeurt."

Waarom is het van belang dat dergelijke gegevens worden bewaard?

  • Er gaan big data verloren. Waar wordt veel te hard gereden? Waar moet de politie dus extra controleren in het kader van de verkeersveiligheid? Die waardevolle informatie is kwijt.
  • Dossiervorming bij justitie. Denk bijvoorbeeld aan de zaak tegen de Poolse hardrijder die drie mensen doodreed in Meijel. Justitie kan hem dan misschien niet beboeten voor snelheidsovertredingen, bij een strafzaak kan de rechter het aantal overtredingen laten meewegen in zijn oordeel.
RTL Nieuws
`