Flitsfoto's buitenlanders vernietigd

'Stop met vernietigen flitsfoto's buitenlandse wegmisbruikers'

02 oktober 2015 18:49 Aangepast: 02 oktober 2015 20:43
Beeld © RTL Nieuws

Er moet een einde komen aan het vernietigen van flitsfoto's van buitenlandse wegpiraten. Dat zegt Pieter van Vollenhoven. Hij reageert op het nieuws dat veel buitenlanders hier ongestraft wegkomen als ze worden geflitst voor te hard rijden en dat de foto's van die overtredingen sinds kort door Justitie worden gewist.

Professor mr. Van Vollenhoven zet zich sinds jaar en dag in voor de veiligheid in Nederland, momenteel voor de stichting Maatschappij en Veiligheid.

"Je praat hier over een kwestie van leven en dood, als je in de bebouwde kom 100 gaat rijden waar je 30 mag. Dat soort boetes moet je helemaal niet vernietigen, dat is onzin." Van Vollenhoven noemt het 'buitengewoon slordig' dat een ministerie die zegt dat veiligheid een kerntaak is flitsfoto’s vernietigt van zeer ernstige verkeersovertredingen.

'Flitsfoto's bewaren'
"We moeten kijken of we automobilisten waar we geen verdrag mee hebben meer en ook ernstigere overtredingen maken", zegt Van Vollenhoven. "Als dat het geval is dan ga de ernstige overtreders proberen te achterhalen en daarvoor moet je in ieder geval de flitsfoto's bewaren."

Een overgrote Kamermeerderheid roept minister Van der Steur op om per direct te stoppen met het vernietigen van de foto's. "Bewaar die boetes, en dan gaan we kijken naar een oplossing dat die boetes gewoon worden uitgedeeld aan die mensen", zegt  Barbara Visser van de VVD.  Ze vindt het belachelijk dat wegpiraterij kunnen wegkomen in Nederland als je een buitenlands kenteken hebt.

De PvdA, PVV, D66, SP en CDA denken er net zo over en willen dat Justitie stopt met het weggooien van flitsboetes van automobilisten uit niet-verdragslanden. "De politie moet iedere keer in het systeem kijken als ze een automobilist aanhouden om te kijken of hij nog boetes heeft openstaan en ze dan alsnog opleggen", zegt Pieter Omtzigt van het CDA.

Al twee jaar lang probeert onze researchredactie inzicht te krijgen hoe vaak auto’s met een buitenlands kenteken worden geflitst. De rechter stelde RTL Nieuws daar in gelijk. Maar het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat die foto's heeft, wil ze niet afgeven en vernietigt sinds kort zelfs alle flitsfoto's van buitenlanders. 

Bekijk het interview met Pieter van Vollenhoven:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Bizar hoe ministerie V&J omgaat met wob-gegevens'

`