Asielzoekers in Nederland

Burgemeester boos: COA vergeet bussen te regelen voor asielzoekers

02 oktober 2015 19:23 Aangepast: 02 oktober 2015 19:29
Burgemeester Toon van Asseldonk van de Gelderse gemeente Overbetuwe. Beeld © RTL Nieuws

De burgemeester van gemeente Overbetuwe is boos op het COA. Gisteren zou een groep van 50 vluchtelingen aankomen bij de noodopvang in een sporthal in Elst, maar er waren geen bussen geregeld. Pas na middernacht was iedereen binnen.

Burgemeester Toon van Asseldonk: "Dus de asielzoekers stonden klaar om onze kant op te komen, en hier stonden mensen klaar om ze te ontvangen. Maar er was geen vervoer. COA ​(Centraal Orgaan opvang asielzoekers) had dat kennelijk niet kunnen regelen." 

De groep vluchtelingen moest uit Duiven komen. Van Asseldonk: "Dat wisten we. Uiteindelijk is besloten dat de gemeente Duiven even zelf een busmaatschappij belde. Het was kwart over twaalf toen ze hier binnenkwamen. Dat is niet goed."

Zorgelijk
De burgemeester noemt het 'zorgelijk' dat het COA de afspraak niet is nagekomen. "Omdat het om mensen gaat. Wij zijn gevraagd om een sporthal ter beschikking te stellen. Dat doen we. Maar dat betekent ook wat voor de samenleving hier. Die hal en het zwembad dat erbij zit kunnen een aantal dagen niet gebruikt worden. Bovendien moet enorm veel gedaan worden om te zorgen dat hier 130 mensen kunnen wonen. Dat doen we, maar dan wil ik dat het COA zich ook aan de afspraken houdt."

Van Asseldonk waarschuwt dat als de organisatie van de noodopvang niet verbetert, hij bang is dat gemeenten en inwoners minder gauw klaar zullen staan om mee te helpen. "En dat zou jammer zijn."

Thumbnail

Veldbedden staan klaar in sporthal de Helster in Elst.

De sporthal in Overbetuwe biedt noodopvang voor drie dagen. Met het COA is afgesproken dat er zondagavond weer bussen staan om de ongeveer 130 asielzoekers naar hun volgende opvangplek te brengen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
40 ontevreden vluchtelingen verlaten noodopvang Heumensoord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore