Roelof Hemmen

En nou weg, Facebook-racist!

05 oktober 2015 19:00

Waarom doe je dat nou, man? Lees nou eens terug wat je hier op onze site geschreven hebt, via Facebook.

Dit stond er: "Al ben je geboren hier ben jij in geen 100 jaar een nederlander, jij bent een gezwel samen met jou soort dat uitgeroeid hoort te worden."

Je hebt het tegen een vrouw met een exotische achternaam, die zich een meninkje durfde te permitteren over de vluchtelingencrisis. Wat ze van andere reageerders over zich heen kreeg, was al niet zo fijn. Ze zei nog: "HAHAHA ey, me beide ouders zijn nederlands hoor dus weet niet wat iedereen hier loopt te lullen sjaps."

"Strafbaar of niet, in elk geval vind ik het walgelijk. Het vervuilt de ziel." 

En toen kwam jij. Op je profielfoto sta je voor een tank, je toetsenbord is je kanon. Bam! Weer een emmer kots afgeschoten. Je noemt haar een gezwel dat uitgeroeid moet worden. Dus eigenlijk, een mens van een mindere soort, die dood moet. Heb ik het zo goed begrepen? Je zegt op je Facebookprofiel dat je beroep 'vader zijn' is. Wees dan een beter voorbeeld, man!

Misschien is het zelfs strafbaar wat je schrijft. Hier, dit is artikel 137d wetboek van strafrecht: "Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie."

Strafbaar of niet, in elk geval vind ik het walgelijk. Het vervuilt de ziel. En ik zie het te vaak, op onze site, waar godzijdank veel meer verstandige, aardige mensen komen dan mensen zo als jij, maar toch. 

"Misschien moet ik vast beginnen: Ga weg, man, met je tank-profielfoto en je toetsenbordkanon! En kom nooit meer terug! Je bent niet welkom."

Onze redacteuren kunnen soms niet op modereren tegen het racisme. En dan zetten ze in arren moede de mogelijkheid om te reageren op de artikelen maar uit. Da's lekker, voor een nieuwsorganisatie die bestaat dankzij de vrijheid van meningsuiting, en die houdt van debat. We melden die treurigheid  ook weleens bij Facebook, en dan krijgen we steeds een rapportje terug waarin bijna standaard de mededeling staat: we hebben het onderzocht, maar het valt binnen de reglementen.

Angela Merkel en Mark Zuckerberg van Facebook werden van de week betrapt tijdens een onderonsje. Microfoon stond nog open. Merkel vroeg of hij nou eens wat ging doen aan het racisme op het Duitse Facebook. Zoals hij beloofd had. "Yeah", zei Zuckerberg, "we need to do some work." 

Misschien moet ik vast beginnen: ga weg, man, met je tank-profielfoto en je toetsenbordkanon. En kom nooit meer terug. Je bent niet welkom.