EditieNL

Weg met die tattoo! Maar kijk wel uit

06 oktober 2015 12:00 Aangepast: 06 oktober 2015 20:13
Archieffoto Beeld © iStock

Het leek ooit zo'n goed idee: een tattoo op je onderrug. Of de naam van je (nu niet meer zo) grote liefde op je arm. Maar nu heb je spijt. Of je nieuwe partner vindt het niet zo leuk dat hij de naam van je ex steeds ziet. Tijd om hem weg te laten laseren dus. Maar let goed op!

Victoria Beckham, Beyoncé, Anouk... allemaal lieten ze een tatoeage verwijderen. En de beroemdheden zijn geen uitzondering: het aantal mensen dat hun tattoo laat weglaseren, neemt toe. En daarmee ook het aantal locaties waar je die eeuwige inkt wat minder eeuwig kunt maken.

Littekens en brandwonden
Maar daar moet je mee uitkijken, waarschuwen dermatologen. Zij zien patiënten die littekens, brandwonden of blijvende witte vlekken aan de behandeling overhouden omdat degene die de tattoo weggehaald heeft onbekwaam is of geen goede apparatuur heeft.

"Het aantal mensen met een laserkliniek neemt toe, en er zijn ook meer mensen die het ernaast doen voor een zakcentje. Maar goede apparatuur kost veel geld en de kans is groot dat deze mensen goedkope lasers gebruiken", zegt dermatoloog Alice Langeveld van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). En ook Marit Boldrik van het Nationaal Huidcentrum in Bussum wijt de problemen aan goedkope laserapparatuur. "Je kunt voor een paar duizend euro of nog minder al een apparaat kopen op internet. Ter vergelijking: een apparaat met de nieuwste technologie kost twee ton."

Goedkoop is duurkoop
Met die apparaten wordt het gevaar op blijvend letsel niet alleen groter, de kans is volgens Langeveld ook groter dat tattoos minder goed verwijderd worden omdat de apparaten minder goed werken. En dan moet je dus de volle mep betalen om vervolgens alsnog naar een andere kliniek te gaan om echt van die inkt af te komen. En voor het (goed) laten verwijderen van een tatoeage van gemiddelde grootte moet je volgens Boldrik uitgaan van zo'n 130 euro per behandeling, waarvan er gemiddeld zes tot acht nodig zijn.

De NVDV en het ministerie van Volksgezondheid willen dat laseren alleen mag gebeuren door iemand met een medische achtergrond. Maar die wetswijziging komt er op zijn vroegst komend voorjaar. Tot die tijd moet iedereen dus zelf (extra) goed opletten.

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore