Nederland

Nederlandse F-16's bewaken voor het eerst luchtruim Benelux

11 mei 2017 12:41 Aangepast: 11 mei 2017 12:51
Een F-16 stijgt op vanaf vliegbasis Leeuwarden. Beeld © ANP

Nederland is voor de eerste keer verantwoordelijk voor de bewaking van het hele Benelux-luchtruim. Sinds vandaag zijn twee gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Leeuwarden hiervoor verantwoordelijk, meldt Defensie.

Vliegbasis Leeuwarden heeft de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) vandaag overgenomen van België. Het gaat om een periode van vier maanden. Het land waar het gevaar zich voordoet geeft de opdracht.

De F-16's gaan de lucht in als er van een burgertoestel een terroristische dreiging uitgaat. De toestellen hangen bij een alarmering binnen enkele minuten in de lucht. Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is via het NAVO-verdrag geregeld.

Goedkoper

Nederland, België en Luxemburg tekenden in 2015 een akkoord om hun luchtruim vanaf dit jaar gezamenlijk te bewaken. Met deze werkwijze wordt geld bespaard en personeel vrijgespeeld voor andere taken.

De eerste maanden bewaakten Belgische vliegtuigen het luchtruim van de Benelux. Luxemburg heeft geen gevechtsvliegtuigen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederlandse F-16's mogen boven Frankrijk vliegen bij terreurdreiging

 

 

 

`