Onrust in Oranje om asielzoekers

Inwoners Oranje boos op Dijkhoff, niet op asielzoekers

07 oktober 2015 14:31 Aangepast: 07 oktober 2015 15:28
Inwoners van Oranje blokkeerden wegen om asielzoekers tegen te houden. Beeld © ANP

"Wij zijn niet tegen asielzoekers. Ik heb nog nooit problemen met ze gehad'', zegt een inwoner van het Drentse dorpje Oranje. "Maar ik kan me wel voorstellen dat mensen boos worden, omdat er heel gemakkelijk een streep wordt gezet door afspraken die zijn gemaakt.''

De 140 inwoners tellende buurtschap in de gemeente Midden-Drenthe maakte gisteren een tumultueuze avond mee, waarbij de gemoederen hoog opliepen en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie werd belaagd door enkele boze dorpsbewoners.

De boosheid in het dorp richtte zich niet op de vluchtelingen zelf, maar op het schenden van een harde afspraak die zij eerder dit jaar maakten met de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA wilde aanvankelijk 1400 mensen onderbrengen op het vakantiepark van Speelstad Oranje, maar bracht dat aantal door protesten uit het dorp terug tot maximaal 700.

'Die mensen moeten worden geholpen'
"Ik zag kortgeleden een asielzoekersjongetje langslopen, ik denk uit Syrië'', vertelt een andere man. "Het jochie had een verminkt gezicht, verbrand leek het. Daar moet hij zijn hele leven mee verder, bedacht ik me. Dan denk je toch: die mensen moeten worden geholpen.''

Problemen tussen de inwoners en de asielzoekers zijn er nauwelijks, zeggen veel mensen, en het contact is doorgaans vriendelijk. Het is er eigenlijk gemoedelijker dan toen Speelstad Oranje nog open was. "Toen kwamen er op drukke dagen wel 6000 mensen. Auto's stonden overal geparkeerd. Daar zat soms ook echt gajes tussen'', relativeert een man terwijl hij de hand opsteekt naar een jong asielzoekertje op een step.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`