EditieNL

Goede daad maakt gelukkig: 'Je wordt een blijer mens'

07 oktober 2015 14:44 Aangepast: 07 oktober 2015 20:34
Goede daad nummer 1: een bloemetje voor de bloemverkoper Beeld © Annemarie Landman

Het is vandaag Nationale Heldendag: grote heldendaden worden geëerd. Maar ook met kleine daden kun je veel goed doen. Een week lang gaat onze verslaggever Annemarie Landman elke dag een goede daad doen. Dat is niet alleen goed voor de mensen die ze helpt, maar ook voor Annemarie zelf.

"Jazeker. Na deze week zal Annemarie nóg gelukkiger zijn", zegt geluksprofessor Ruut Veenhoven. En dat beetje geluk extra is zo makkelijk te regelen: "Veel mensen vergeten weleens iets goeds te doen voor een ander. Zonde, want echt: je wordt er een veel blijer mens van."

Herinnering
Die goede daden hoeven niet groots en meeslepend te zijn. Dat mág natuurlijk wel, maar met kleine daden kom je al een heel eind.  Om jezelf de drempel over te helpen, kun je elke week in je agenda zetten dat je iets goeds moet doen voor een ander, geeft Veenhoven als tip. "Dan vergeet je het niet."

Overigens leidt iets goeds doen voor een ander niet altijd tot een geluksgevoel. "Kijk naar mantelzorgers, die worden eigenlijk 'gedwongen' om voor iemand anders te zorgen. Dat maakt ze niet altijd gelukkiger", licht Veenhoven toe.

Thumbnail

Goede daad: Annemarie zet een omgevallen fiets rechtop

Hoe pak je dat dan aan? 
Het kan nogal een stap zijn: op vreemden afstappen en die helpen. Je kunt natuurlijk ook een goede daad doen voor je moeder, je oma of een goede vriend. Rachel van de Pol heeft in 2014 een jaar lang elke dag een goede daad gedaan en helpt Annemarie op gang.

Onder het motto 'Ik red de wereld' kocht Van de Pol onder meer zeep zonder plastic verpakking, deelde ze ijsjes uit aan bouwvakkers die met 30+ graden moesten werken en gaf ze een bloemetje aan een vreemde. Nog steeds doet ze veel goede daden. Wordt ze daar nou gelukkig van? 

"Jazeker. Het is een ander soort geluk dan wanneer je een leuk truitje hebt gescoord. Ik voel echt een diepe tevredenheid", vertelt Van de Pol. Ze licht toe: "Je ziet zoveel ellende op het nieuws en er wordt geen oplossing aangereikt. Als je je er dan iets meer in verdiept en ontdekt dat je met kleine dingen toch iets kunt bereiken, dan maakt dat hoopvol, en dus gelukkig."

Interactie maakt gelukkig
Het helpen van anderen zorgt bij Van de Pol voor een ander geluksgevoel dan wanneer ze bijvoorbeeld verantwoorde kleding koopt.

Thumbnail

"Interactie is anders. Je wordt er gewoon verschrikkelijk vrolijk van als je iemand blij maakt. Het effect is ook meteen zichtbaar, daarom zijn zulke daden ook makkelijker te doen." 

Dat goede daden niet altijd tot geluk leiden, beaamt ze volmondig. "Het eerste halfjaar in 2014 ging moeiteloos. Daarna werd het pittig en stond het me soms tegen. Het was dan meer dat ik niet wilde opgeven, de motivatie was anders." Ze is blij dat ze heeft doorgezet en redt de wereld nog steeds. "Maar nu is de verplichting weg en komt het meer uit mezelf. Dat is veel fijner."

Kleine, maar goede daden

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je graag zelf met goede daden beginnen? Van de Pol helpt je op weg met een paar van haar favorieten:

Missie
Annemarie ging voor tips ook nog langs bij Wendy van Dijk. Die zet zich met haar magazine Wendy in voor een gelukkiger Nederland. "Een goede daad hoeft geen challenge of uitdaging te zijn. Als je positief in het leven staat, hoort het doen van goede daden erbij." Van Dijk gelooft ook dat als je goed doet, je goed ontvangt. "Ja, je krijgt het dan ook weer terug."

Wendy's Angels
De presentatrice en bladenmaker probeert wensen van lezers in vervulling te laten gaan. Daarvoor kunnen Wendy's Angels worden ingeschakeld. Deze maand verrasten ze twee vriendinnen die samen borstkanker hebben overwonnen: 

Benieuwd hoe het Annemarie de rest van de week vergaat? Volg ons via Instagram: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore