EditieNL

Rolstoeler in Nederland? Dan heb je dubbel pech

09 oktober 2015 14:22 Aangepast: 09 oktober 2015 19:25
(Archieffoto) Beeld © iStock

Rolstoelers in Nederland hebben dubbel pech: ze zijn veel minder mobiel dan anderen, en ze wonen ook nog eens in een land dat nu niet bepaald rolstoelvriendelijk is. Daar moet snel iets aan gebeuren.

Rare toestand eigenlijk: Nederland is zo plat als een dubbeltje. En toch botsen rolstoelers er op de ene hindernis na de andere. Paar voorbeelden?

  • De tram in Den Haag. Niet te doen.
  • Stations. Neem Arnhem-Zuid of Tilburg Universiteit: zomaar twee van de 170 stations waar rolstoelers geen hulp kunnen krijgen van de NS.
  • Restaurants. De drempel kom je vaak nog wel over, maar aangepaste toiletten zijn er lang niet altijd.

Toch gek. In 2006 stelden de Verenigde Naties een verdrag op voor de rechten van gehandicapten. Landen die zich erbij hebben aangesloten, beloven dat ze hun best doen om gehandicapten zo veel mogelijk in staat te stellen een normaal leven te leiden. Nederland heeft zich er, bijna tien jaar later, nog niets van aangetrokken.

"Schandalig", zegt Otwin van Dijk. Hij zit in de Tweede Kamer voor de PvdA, én hij zit in een rolstoel. "Samen met Finland zijn we het enige land dat er tot nu toe nog niets mee heeft gedaan."

 

Een groot deel van Nederland is nog steeds slecht toegankelijk voor mensen met een handicap, bijvoorbeeld de tram. Dat moet veranderen. Vanavond meer in Editie NL.

Posted by Editie NL on vrijdag 9 oktober 2015

Belofte maakt schuld

Thumbnail

Jarenlang beloofde de regering beterschap, maar daar is nooit iets van terechtgekomen. Nederland blijft sterk achter op het gebied van rolstoel-toegankelijkheid. Zelfs in een land als Italië − veel moeilijk begaanbare keien op straat, veel heuveltjes en bergjes en trappetjes − is dat stukken beter geregeld.

"Toegankelijkheid moet normaal worden", zegt Otwin van Dijk. "Ontoegankelijkheid moet een uitzondering zijn. Maar Nederland is nog lang niet zover."

Goed nieuws: het kabinet is officieel werk aan het maken van het VN-verdrag. Maar dat neemt niet weg dat rolstoelers op veel plekken nog jarenlang het nakijken zullen hebben.

Het regent reacties

Vanochtend kondigden we aan dat we vanavond in Editie NL aandacht aan het probleem zouden besteden. Het regent reacties op social media. Een kleine greep:

 

 

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`