Nederland

'Vluchteling niet op zoek naar oogcorrecties en borstvergrotingen'

10 oktober 2015 10:40 Aangepast: 10 oktober 2015 11:28
Geert Wilders (PVV) en Halbe Zijlstra (VVD). Beeld © ANP

De PvdA wil 'vluchtelingen netjes opvangen zoals we dat in Nederland altijd hebben gedaan'. De partij reageert daarmee op het plan van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra om de asielopvang drastisch te versoberen.

"We staan open voor andere suggesties en zullen die serieus bekijken, maar een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af. Mensen vluchten uit nood, niet voor een ooglidcorrectie", zegt asielwoordvoerder Attje Kuiken van de PvdA. 

Kuiken kan wel leven met versobering van sommige voorzieningen in tijden van grote instroom zoals het kabinet gisteren voorstelde: "Voor ons is het meest dringend dat we erin slagen de vluchtelingen goed en veilig op te vangen en dat we dat op zo'n manier doen dat wij het als samenleving ook kunnen dragen.

Reactie D66
D66'er Sjoerd Sjoerdsma haalt stevig uit naar Zijlstra : "Het zou Zijlstra sieren als hij met een constructief plan was gekomen gericht op opvang en integratie. Terwijl een VVD-staatssecretaris dag en nacht in touw is om asielzoekers niet op straat te laten slapen, schildert Zijlstra mensen op de vlucht voor oorlog af als asielzoekers op zoek naar oogcorrecties en borstvergrotingen."

Sjoerdsma vervolgt: "Dit is een onverantwoordelijke manier van politiek bedrijven en draagt op geen enkele manier bij aan het in goede banen leiden van de uitdaging waar Nederland nu voor staat. Iedereen weet, ook de heer Zijlstra, dat de oorlog in Syrië volgend jaar niet voorbij is en dat een grote groep van de asielzoekers hier lange tijd, zo niet voor altijd zal blijven. Dat is de realiteit. Nederland moet juist direct aan de slag met de integratie van deze mensen zodat ze zo snel mogelijk de taal leren, aan het werk gaan en bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Doe je dat niet, dan zal Nederland daar zelf de zure vruchten van plukken. Zijlstra doet hier aan polariserende kortetermijnpolitiek, met grote langetermijngevolgen."

PVV
Ook Geert Wilders heeft geageerd. De PVV-leider deed dat als zo vaak via Twitter: 'VVD plan? Is het een plan dan? Sobere opvang? Ze komen toch zolang grenzen wagenwijd open staan. Dus: grenzen dicht!'

Meer op rtlnieuws.nl:
Zijlstra: Vluchteling moet aan paar tientjes genoeg hebben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore