Nederland

'Jihadverdachten vragen asiel aan in Ter Apel'

11 oktober 2015 08:22 Aangepast: 11 oktober 2015 11:17
Beeld © ANP

Iedere maand vraagt een aantal jihadverdachten asiel aan in Ter Apel. Ook die vluchtelingen gaan gewoon de asielprocedure in, zegt de recherche Noord-Nederland. "Maar als we vermoedens hebben, zitten we er kort op."

Hugo van Klaveren, een van de acht sectorhoofden bij de recherche in Noord-Nederland, zegt in het Dagblad van het Noorden dat er tussen de vluchtelingenstroom in Ter Apel mensen zitten met een verdacht oorlogsverleden. "Als er een vermoeden is, gaan we naar de inlichtingendienst. Levert iemand risico op? Vormt iemand een risico, dan wordt hij goed in de gaten gehouden", stelt hij .

Gewapende strijd
Van Klaveren zegt dat er 'van alles' tussen de grote vluchtelingenstroom zit: hoogopgeleiden, criminelen en strijders. Bij die laatste categorie zou het gaan om mensen die in Syrië hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. "Jihadisten en strijders van het regime van Assad. Voor ons maakt het niet uit aan welke kant ze hebben gevochten."

Volgens de politiefunctionaris zijn niet alle asielzoekers met een verdacht oorlogsverleden direct een gevaar voor de samenleving. Onder de vluchtelingen zijn ook deserteurs, die niet geheimzinnig doen over hun deelname aan de oorlog. "Maar dat willen ze niet meer", zegt Van Klaveren. "Daarom komen ze hier."

Minste weerstand
Ook een terreurdeskundige bij kennisinstituut Clingendael betwijfelt of er terroristen tussen de asielaanvragers zitten. "Van terroristen is bekend dat ze de weg van de minste weerstand nemen. Dat is asiel aanvragen in zo'n grote stroom zeker niet."

Een woordvoerder van de politie laat aan RTL Nieuws weten dat de geïnterviewde 'zich niet herkent in de quotes die aan hem zijn toegeschreven'.

`