Eindrapport MH17

Rutte: Ik kan het nog geen aanslag noemen

13 oktober 2015 14:34 Aangepast: 13 oktober 2015 15:49
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte wil nog steeds niet spreken van een aanslag, hoewel nu duidelijk is dat MH17 met een raket uit de lucht is geschoten. Als hij dat een aanslag zou noemen, zou het strafrechtelijk onderzoek beschadigd kunnen worden.

Om die reden wilde hij ook niet spreken over de rol van Rusland, zei hij op een persconferentie na afloop van de presentatie van het OVV-onderzoek naar de MH17-ramp.

Gitzwarte 17de juli
Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft volgens Rutte veel duidelijkheid over de oorzaak van de ramp met MH17. "Het was in woord en in beeld een indringend en confronterend verhaal", zei hij over de presentatie van Tjibbe Joustra. Vooral voor de nabestaanden is het een 'bijzonder moeilijke dag'.

"Met het rapport in de hand, de animatie van de inslag en de gereconstrueerde romp is die gitzwarte 17de juli 2014 plotseling weer heel dichtbij." Rutte hoopt dat de afronding van het onderzoek de nabestaanden verder helpt in het verwerkingsproces.

Onderzoek naar de daders is taai en complex
De volgende prioriteit is de opsporing en vervolging van de daders. Rutte zei dat het nog wel even kan duren voordat de verantwoordelijken voor het gerecht staan. "We moeten ons goed blijven realiseren dat het strafrechtelijk onderzoek taai en complex is. Dat zal tijd vragen en opnieuw geduld."

Daarbij is terughoudendheid gevraagd. "Ik snap dat sommigen na vandaag snel conclusies willen trekken. Ik herken die emotie zeer, maar de rechtsgang is al ingewikkeld genoeg. We moeten die zo min mogelijk belasten."

Kritiek op overheid
Om die reden weigerde Rutte dus ook om te spreken van een aanslag. In het rapport staat ook de nodige kritiek op de manier waarop de overheid is omgegaan met de ramp.

Volgens de OVV is de informatieverstrekking over de passagiers niet goed verlopen. Rutte zei dat hij zich die kritiek aantrekt en dat het kabinet uitgebreid lessen zal trekken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`