Eindrapport MH17

Joustra: BUK-raket kwam uit pro-Russisch gebied

13 oktober 2015 16:26 Aangepast: 13 oktober 2015 17:47
Joustra vanochtend tijdens de presentatie van het MH17-eindrapport. Beeld © ANP

De Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde kwam uit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft dat gezegd.

In het vandaag gepubliceerde OVV-onderzoek staat dat niet duidelijk is wie de raket heeft afgevuurd. De plek van lancering ligt in een gebied dat 320 vierkante kilometer groot is. Verschillende nabestaanden bevestigen aan RTL Nieuws dat Joustra vanochtend tijdens de presentatie wel degelijk heeft gezegd dat de raket vanuit pro-Russisch rebellengebied is gelanceerd.

In een toelichting later tegenover journalisten zei Joustra: "De grenzen waren wat fluctuerend, maar het is een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten."

Joustra zegt dat de schuldvraag niet binnen het bereik van zijn onderzoek valt. Voor het precies bepalen van de locatie van de BUK-installatie is forensisch onderzoek nodig. Daarvoor moeten grondmonsters worden genomen en getuigen worden gehoord. Dat hoorde niet bij de opdracht van de OVV.

Vingerwijzing richting de dader
Hij beaamde dat Rusland bezwaren had tegen opmerkingen in het rapport over kleine 'vlinderstrik-achtige' kogeltjes die gevonden zijn in de lichamen van de twee piloten. Die kogeltjes zijn 'heel typerend' en ook 'onomstotelijk bewijs' voor het type Buk-raket. Het is 'een vingerwijzing richting de dader', aldus Joustra, die vanmiddag Kamerleden inlichtte over het MH17-onderzoek.

De berechting van de daders zal een zaak van de lange adem worden. Het zal nog wel 'wat hoofdbrekens kosten om tot een een strafrechtelijke berechting te komen', aldus de verwachting van de voorzitter van de OVV.

Het strafrechtelijk onderzoek is 'aangewezen op de medewerking van tallozen en in die zin zijn daar nog wel wat stappen te nemen'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Animatie: Zo werd MH17-neergehaald

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`