Nederland

Dijkhoff verwacht dit jaar tot 60.000 asielzoekers

13 oktober 2015 21:59
Klaas Dijkhoff (VVD) Beeld © ANP

Het aantal asielverzoeken in ons land zal dit jaar uitkomen op 50.000 tot 60.000. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan de Kamer.

Tot en met september bedroeg de asielinstroom 35.900. Het gaat dan om nieuwe asielaanvragen, nareizen van gezinsleden en tweede en volgende aanvragen voor asiel. 

De wekelijkse instroom varieerde de afgelopen weken tussen 2400 en 4200. Vorig jaar vroegen 30.020 mensen asiel aan in ons land.

Volgend jaar
Voor de instroom van volgend jaar wil Dijkhoff nog geen voorspelling doen. Eerder was voor komende jaren uitgegaan van 18.000 asielverzoeken. Dit getal is volgens de staatssecretaris niet meer actueel.

Er zitten momenteel bijna 2000 vluchtelingen in noodopvanglocaties en 37.070 asielzoekers en vergunninghouders in reguliere opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Oranje
De staatssecretaris herhaalt dat een noodoplossing zoals gebeurde in Oranje nog steeds niet volledig uit te sluiten is. "Met de huidige instroom moet ik echter een beroep op gemeenten blijven doen, ook op gemeenten die al het nodige gedaan hebben. Het streven blijft te voorkomen dat mensen buiten moeten slapen."

Er wordt geprobeerd om zo snel mogelijk 100 asielzoekers weer uit Oranje weg te krijgen.

Meer op rtlnieuws.nl

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore