Nederland

Onvrede in PvdA over opvang vluchtelingen

14 oktober 2015 00:03 Aangepast: 14 oktober 2015 00:05
Medewerkers van COA maken de Zeelandhallen klaar voor noodopvang asielzoekers Beeld © ANP

In de PvdA heerst onvrede over het coalitieakkoord over de opvang van vluchtelingen. "Schokkend dat de PvdA niet lijkt te leren van eerdere fouten en het verhaal over vluchtelingen overlaat aan de VVD", zeggen de Jonge Socialisten.

Volgens de PvdA-werkgroep Huurders brengt het bereikte compromis de 'rechtse agenda' van de VVD dichterbij.

PvdA-prominent Sander Terphuis gaat nog een stapje verder en vindt dat een 'principiële grens' wordt overschreden: "Als dit plan doorgaat maak je van oorlogsslachtoffers tweederangs burgers. Dat willen we niet."

Tijdelijke woningen en lagere uitkering
Coalitiepartijen VVD en PvdA spraken begin deze week af om vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten in tijdelijke woningen en omgebouwde kantoorpanden. Ze betalen geen huur en hebben dan ook geen recht op huurtoeslag. Omdat ze geen woonkosten hebben krijgen ze een lagere bijstandsuitkering.

Voorzitter Anita Engbers van de werkgroep Huurders van de PvdA reageert scherp: "Wij beschouwen de huur in natura voor vluchtelingen als een maatregel die de rechtse agenda van de VVD dichterbij brengt. Eerst de huurbescherming afpakken van vluchtelingen en daarna die van de overige huurders." 

Engbers wil dat de leden zich hier op de ledenraad van 14 november tegen uitspreken.

Containerwoningen
Ze krijgt bijval van de Jonge Socialisten. Voorzitter Bart van Bruggen heeft grote vraagtekens bij de huisvesting van asielgezinnen in containerwoningen. "Niks is zo permanent als een tijdelijke oplossing. Zo krijg je een soort tweederangs burgers."

Het is de zoveelste keer dat PvdA-leider Samsom een andere koers vaart dan de partij, zegt prominent PvdA-lid Sander Terphuis: "Kennelijk slikt Samsom VVD-beleid om te overleven. Het doet me denken aan de woorden van Felix Rottenberg dat hij de bedrijfsleider is van het kabinet."

Meer op rtlnieuws.nl:
Denemarken als voorbeeld: hoe sober is de opvang daar dan?

`