EditieNL

Vanaf nu was je je handen altijd beter

14 oktober 2015 15:36 Aangepast: 14 oktober 2015 20:07
Met lotion en een uv-lamp wordt zichtbaar hoeveel bacteriën op je handen zitten.

Een griepje heb je zo opgelopen, en een van de belangrijkste oorzaken daarvan vormen vieze handen. Handen wassen, het klinkt zo simpel, maar we doen het echt niet goed, ontdekte een Engelse journalist.

Met speciale spray en een uv-lamp bleek dat er nog veel bacteriën achterblijven op handen. Zoals E.coli en salmonella. Hoe langer en beter de journalist haar handen waste, hoe schoner ze werden. 

We vroegen microbioloog Rijkelt Beumer om tips: hoe was je je handen wél goed?

Hoe vaak moet je je handen wassen?
Als ze vies zijn, moet je ze wassen. Er kunnen ziekteverwekkende bacteriën op zitten, en die wil je verwijderen. Bacteriën en virussen, zoals griep, worden via je handen en de lucht verspreid. Veel mensen wassen hun handen te kort, maar vijf seconden. Dat moeten er minstens 15 zijn. Dat is al knap lang. Genoeg mensen wassen hun handen zelfs helemaal niet. Of spoelen ze alleen even af.'

"Een keer overslaan is niet heel erg. Het hangt er vanaf wat je daarna doet. Als je een kleine baby aan je vingers laat zuigen of aan de diarree bent en iemand een hand geeft die zijn vingers vervolgens in zijn mond stopt, dan kan het al misgaan." 

Dus wat adviseert u?
"Gewoon altijd je handen wassen, en zeker als ze vuil zijn. Voordat je eten klaarmaakt voor anderen, nadat je naar het toilet bent geweest en als je een baby hebt verschoond, dan absoluut." 

Zo was je je handen volgens Beumer:

  1. Maak je handen nat onder stromend water.
  2. Doe er zeep op. Bij voorkeur gewone zeep. Niet antibacterieel, daar zitten stoffen in die pas worden geactiveerd als je een minuut lang je handen wast. Zonde van je geld. 
  3. Wrijf je handen over elkaar.
  4. Zorg ervoor dat je met je vingers tussen de vingers van de andere hand doorhaalt, doe dit met beide handen. Zowel vanaf de handpalm als van bovenaf.
  5. Pak je duim apart vast, met je knokkels draai je in de holte tussen je wijsvinger en duim. Daar zit veel vuil en vocht, dat verwijder je zo.
  6. Duw je nagels in je handpalm, haal ze iets omhoog. Een soort schrapen. Herhaal dit met de duim, beide handen uiteraard. 
  7. Dan nog een keer over alles heen wrijven.
  8. Afspoelen.
  9. Drogen. Doe dit goed, dan neem je alle losse cellen nog mee. Gebruik bij voorkeur papier of een schone handdoek. 

Bekijk hier een video met instructie van Beumer: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore