Nederland

Geen steun van kabinet voor rechtszaak nabestaanden MH17 tegen Oekraïne

12 mei 2017 14:34 Aangepast: 12 mei 2017 14:36
Een brokstuk van toestel MH17 op de rampplek in Grabovo, Oekraïne. Beeld © ANP

De Nederlandse regering zal nabestaanden van de MH17-ramp op dit moment niet steunen, als zij een rechtszaak beginnen tegen Oekraïne. Het kabinet is bang dat zo’n procedure de strafrechtelijke opsporing en vervolging van de daders van de aanslag kan hinderen.

"Ik begrijp dat er ongeduld is”, zegt minister Blok (Veiligheid en Justitie), maar hij geeft de voorkeur aan het strafrechtelijk onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie en andere betrokken landen.

Aansprakelijk stellen

Deze week bleek dat een deel van de nabestaanden van plan is om een procedure te starten tegen Oekraïne bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.  Zij overwegen zich aan te sluiten bij een zaak die een advocaat namens Duitse nabestaanden al is begonnen.

Oekraïne wordt verweten dat het het eigen luchtruim niet helemaal heeft gesloten voor burgerluchtvaart, ondanks de oorlog op de Krim, en reeksen incidenten voor de ramp op 17 juli 2014. Betrokken nabestaanden vinden dat Oekraïne daarom aansprakelijk moet worden gesteld. Een van de nabestaanden, Thomas Schansman, denkt dat een rechtszaak voor het Europees Hof – en een veroordeling - bijdraagt aan het veiliger maken van vliegverkeer in de toekomst.

Berechting individuen

In een besloten overleg dat de Stichting Vliegramp MH17 vorige maand had met minister Blok en premier Rutte, drongen nabestaanden er al op aan dat de verantwoordelijkheid van Oekraïne op de agenda moet blijven. Het kabinet geeft hen daarin gelijk in, maar vindt dat opsporing en berechtiging van individuele daders voorop staat.

Blok en Rutte hebben gewaarschuwd dat als de Nederlandse staat Oekraïne in dit stadium aansprakelijk stelt, de strafrechtelijke aanpak in gevaar kan komen. Zij hebben gezegd dat het 'contraproductief' kan werken, want Nederland werkt bij de opsporing namelijk samen met Oekraïne in het JIT, het Joint Investigation Team.

Koninklijke weg

De staat zou nabestaanden wel formeel kunnen steunen als zij zelf een procedure beginnen bij het Europees Hof, maar Rutte en Blok hebben gezegd dat zij dat 'in dit stadium' niet zullen doen. Het kabinet zal 'niet interveniëren', was de boodschap.

Minister Blok zegt vanochtend in een toelichting dat hij de aanpak via het strafrecht de 'koninklijke weg' vindt. "Het staat mensen vrij om andere wegen te bewandelen. Ik wil een volledig concentreren op de procedure bij ons eigen Openbaar Ministerie. Ik begrijp dat er ongeduld is, maar het wordt ingewikkelder als we daarnaast nog een heleboel andere procedures starten."

 

Op een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben nabestaanden zich gisteravond laten bijpraten over de mogelijkheid om staten, zoals Oekraïne, aan te pakken. Een aantal nabestaanden overlegt binnenkort verder over de stap naar het Europees Hof.

Op de bijeenkomst bleek dat nabestaanden daar zeer verschillend over denken. Ook werd duidelijk dat sommige nabestaanden weinig steun ervaren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore