EditieNL

Kan een kind van 12 beslissen over zijn eigen chemokuur?

12 mei 2017 17:10 Aangepast: 12 mei 2017 17:43
Beeld © iStock

De 12-jarige David heeft een hersentumor, maar wil geen chemobehandeling. Ondanks dat hij zo jong is moet zijn beslissing volgens de rechter worden gerespecteerd. Tot welke beslissingen is een kind van die leeftijd eigenlijk in staat?

Zonder verdere behandeling zijn de kansen op genezing voor de zieke David fiftyfifty, bij een vervolgbehandeling 75 tot 80 procent. De vader van David eiste bij de rechtbank dat de chemokuur van zijn zoon moet worden hervat, maar David wil dat niet. De rechter vond dat David in zijn recht staat. 

Argumenten toepassen

Wanneer een kind twaalf jaar is heeft hij in Nederland juridisch gezien recht op inspraak. "Dat is niet voor niets", legt pedagoog Herald Hofmeijer uit. "Want op die leeftijd kunnen kinderen al vrij goed overwegingen maken." 

Zo kunnen kinderen van twaalf volgens Hofmeijer heel goed rationeel denken en argumenten toepassen. "Jonge kinderen denken nog heel zwart-wit, maar op twaalf beginnen ze te beseffen dat er meerdere waarheden zijn. Dan beginnen ze ook te twijfelen aan wat ze horen."

Mening van ouders

Toch vindt Hofmeijer wel dat kinderen van twaalf nog gevoelig kunnen zijn voor de mening van hun ouders. "Tot twaalf jaar delen kinderen vooral de mening van hun ouders, na twaalf wordt dat ook bepaald door hun verdere omgeving."

Omdat ieder kind anders is wordt er bij dit soort zware keuzes nog eens extra psychologisch onderzoek gedaan. Een jeugdpsychiater concludeerde in maart dat David wilsbekwaam is en dus gaat de mening van David boven die van zijn vader.

Beslissing kind respecteren

"De twijfel bij de vader over de wilsbekwaamheid van het jongetje is te begrijpen", zei de rechter vandaag. "Maar er is geen ruimte om in te grijpen".

Volgens de rechter staat duidelijk in de wet dat wilsbekwame patiënten van twaalf jaar en ouder ook in levensbedreigende situaties over hun behandeling mogen besluiten. "We moeten respecteren dat die beslissing door een kind wordt genomen", zei de rechter.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`