Nederland

Bespuugd in de bus: 'De ultieme belediging'

21 oktober 2015 17:09 Aangepast: 21 oktober 2015 21:08
Buschauffeur John Nederlof werd meerdere malen bespuugd. Beeld © RTL Nieuws

OV-spugers zijn niet langer vogelvrij in Amsterdam. Wie een bus- of trambestuurder bespuugt, loopt tegenwoordig een grotere kans om gepakt te worden, omdat hun DNA-materiaal wordt verzameld. Buschauffeur John Nederlof (55) kreeg zelf vaak een fluim in z'n gezicht en is erg blij met de maatregel.

"De ultieme belediging." Zo ervaart Nederlof het wanneer hij wordt bespuugd. Tijdens zijn carrière is dat meerdere malen voorgekomen. "Je voelt je zo vies, vernederd, beledigd", zegt de GVB-chauffeur tegen het RTL Nieuws. "Maar het is vooral vies." Hij krijgt liever een klap voor z'n kop dat spuug in zijn gezicht. En dat geldt voor alle collega's, zegt hij, ook degenen die het nog niet hebben meegemaakt.

In elke passagier schuilt een mogelijke dader. "Jong, oud, man vrouw: het maakt niets uit." Gedacht wordt dat het vooral zwartrijders zijn die spugen, maar het kan overal om gaan. "Over verkeerd gedrag in de bus, over betalingsproblemen. Maar ook om niets."

Laffe mensen
"Iemand is gefrustreerd van huis weggegaan en die zoekt een reden om te spugen of om te schelden, om te vechten", vertelt Nederlof. De daders slaan meestal toe bij het verlaten van de bus. "Als de deur opengaat, spugen ze je in het voorbijgaan. Hij zijn altijd laffe mensen, die wegrennen."

Nederlof en zijn collega's mogen niet achter de daders aangaan. Maar vanaf nu worden ze ondersteund door een speciaal team, gewapend met spuugkit. "Die stellen het speeksel veilig, dat wordt bij het proces-verbaal gevoegd in de hoop dat het DNA misschien al bekend is. In elk geval wordt de pakkans groter."

Vaker aangifte
En er gaat een afschrikwekkend effect van uit, waarmee Nederlof erg blij is. Vroeger deed hij nooit aangifte, maar dat gaat veranderen. "Door de spuugkit, camera's en de beveiliging voelen we ons veel veiliger en zijn we ook meer geneigd om aangifte te doen."

"En met succes, dat heb ik de afgelopen weken meegemaakt. Iemand heeft mij bespuugd, beledigd en bedreigd, maar hij is veroordeeld en hij zit vast!"

Meer op rtlnieuws.nl:
Amsterdam gaat ov-spugers aanpakken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore