Nederland

Arts raadde patiënt 'geneeskrachtige' I Tjing-orakelkaarten aan

22 oktober 2015 12:28 Aangepast: 22 oktober 2015 14:08
Exterieur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Beeld © ANP

Een voormalig patiënt van het Maasstad Ziekenhuis die kampt met chronische pijnklachten, sleept zijn revalidatiearts voor het regionale medische tuchtcollege. De inwoner van Rotterdam pikt het niet dat de dokter hem en zijn echtgenote geplastificeerde stukken karton met een helende werking wilde aansmeren.

Thumbnail

De revalidatiearts van Roelof Pit (foto) en zijn vrouw Ria raadde het stel zogeheten I Tjing​-orakelkaarten aan. Die zijn afkomstig uit China, kosten handenvol geld en de werking ervan is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Vreemde wending
Het echtpaar kreeg de kaarten onder ogen tijdens een gezamenlijk gesprek met hun toenmalige revalidatiearts, een Aziatische vrouw. De consult nam een vreemde wending toen de uitbehandelde vrouw van de man aangaf nog steeds veel last te ondervinden van haar chronische pijnklachten. "De arts raadde ons een alternatieve geneeswijze aan die altijd zou werken."

Het bleek I Tjing, vertelt Pit in gesprek met RTL Nieuws. "Eerst dachten we nog dat we de arts verkeerd begrepen. We namen toen een flinke dosis pijnstillers… Dus, ja." Maar toen ze het thuis nog eens bespraken in alle rust, bleek dat er aan hun oren in ieder geval niets mankeerde. 

Enge club
Dat werd hij een volgende afspraak bovendien nog eens bevestigd door de arts zelf, zegt Pit. "Ze vroeg vrijwel direct ons of de kaarten al hadden gekocht." Pit antwoordde van niet. De I Tjing-kaarten zijn volgens hem afkomstig van een 'enge club' die hem nog het meest doet denken aan Scientology. "Ik was verbluft doordat die arts daarover begon en heb aangegeven dat ik er niets voor voelde. Ze gaf daarop aan dat ik het dan vooral niet moest doen en zei: 'misschien houdt u niet voldoende van uzelf'."

Pit is ervan overtuigd dat de vrouw heilig gelooft in de werking van I Tjing​-kaarten. Ze zou zelf ook gebruiken. De Rotterdammer vertrok september vorig jaar als patiënt bij het ziekenhuis. In samenwerking met de Bond tegen Kwakzalverij spande hij een zaak aan bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Die dient dinsdag. 

Folder
"We hopen dat de rechter uitspreekt dat deze vrouw geen alternatieve geneeswijzen meer mag aanbevelen in het ziekenhuis. Hooguit wijzen op een folder. Dan is het aan de mensen om te kiezen. Wij kiezen er in ieder geval niet voor", besluit Pit. 

Het ziekenhuis wilde vanochtend niet reageren tegen RTL Nieuws. De arts werkt er nog steeds.

RTL Nieuws
`