Gezin

Geef appende doodrijders een hogere straf, zeggen ouders omgekomen Yannick (21)

20 juli 2017 21:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © RTL Nieuws

Leed voorkomen van toekomstige ouders. Dat is het belangrijkste doel van Frank Frijns en Lauranne. Vorig jaar verloren ze hun dochter bij een ongeluk waarbij de veroorzaker - vermoedelijk - zat te appen achter het stuur. De straffen die voor dit soort misdrijven worden opgelegd zijn veel te laag, vinden ze.

Om automobilisten te leren dat appen achter het stuur écht levensgevaarlijk is, zijn hogere straffen nodig. Dat is ook eerlijker, vindt Frank Frijns. "Omdat leed niet in gradaties op te delen valt. Het leed dat wij hebben, is hetzelfde leed dat iemand overkomt die slachtoffer wordt van een ongeluk door drugs of dronkenschap."

Dronken doodrijders moeten vaak maanden de cel in, appende doodrijders komen er vaak af met een taakstraf. "Dat vinden wij heel onrechtvaardig."

Half jaar celstraf geëist

Vandaag stond de vrouw terecht die vorig jaar maart hun dochter, Yannick Frijns (21), doodreed op Texel. Volgens het OM is het overduidelijk dat de 25-jarige vrouw het ongeluk veroorzaakte omdat ze met haar telefoon bezig was. Haar advocaat bestrijdt dat en pleit voor vrijspraak. Het OM eist een half jaar celstraf.

"Het gemis van Yannick is met geen pen te beschrijven", zegt vader Frank tegen RTL Nieuws. "Je mist die lach, je mist die aanraking. En dat gun je niemand, zelfs je ergste vijand niet. De worst nightmare voor iedere ouder."

Geen enkele straf kan het gemis voor zijn dochter vervangen, dat weet hij ook. "Maar, wat wij willen bereiken is dat verkeersdeelnemers zich bewust worden van het feit dat als zij de mobiele telefoon gebruiken in het verkeer, dat dat enorme risico's met zich meebrengt. Dat dat fatale gevolgen kan hebben."

In de woorden van moeder Lauranne: "Bestuurder, als je niet oplet: je hebt een moordwapen in je handen."

Thumbnail

De officier van justitie wilde eigenlijk een taakstraf eisen. Toen Frank dat hoorde, zocht hij direct contact met de aanklager. Die paste daarop de eis aan.

De eis van vandaag, een half jaar celstraf, komt 'een beetje in de buurt van dat rechtvaardigheidsgevoel'. Maar hij weet ook dat het uiteindelijke oordeel van de rechter moet komen, die de wet moet volgen. Als je echt zwaardere straffen wil, moet je dus in Den Haag zijn.

'Verplaats je even in mij'

"Ik ben een moeder die vanaf 30 maart 2016 de hel op aarde heeft moeten zien en voelen", las Lauranne in een brief voor aan de rechter. Dat vond ze niet makkelijk. Confronterend, ook.

Ze benoemde de 'chronische pijn' die ze sinds het ongeluk heeft. "Verplaats je even in mijn schoenen", zei ze tegen de verdachte, die zelf ook een kind heeft. Lauranne vindt dat de verdachte niet eerlijk en open is geweest over wat er precies is gebeurd.

"Ze blijft ontwijken wat er werkelijk gebeurd is. Dat raakt mijn ziel", zei ze later tegen RTL Nieuws. "Zij wilde graag naar haar zoon die avond. En die heeft zij nog. Ik wil graag naar mijn dochter. En die heb ik niet meer."

Verkeersovertreders harder aangepakt

Mogelijk worden ernstige verkeersovertreders in de toekomst inderdaad harder aangepakt. De maximale straffen die je kunt krijgen voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en het doorrijden na een ongeval worden, als het aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie ligt, verdubbeld. "Dat is wat onderzoekers voorstellen", zegt Blok tegen RTL Nieuws.

Ook voor roekeloos rijden kun je straks een zwaardere straf verwachten. Of appen achter het stuur daar straks óók onder valt, dat is nog onduidelijk. De rechter zal dat mogelijk per geval apart afwegen.

Of de wet inderdaad veranderd wordt, bepaalt het nieuwe kabinet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore