EditieNL

Zo voorkom je dat apps al je gegevens verzamelen

26 oktober 2015 15:33 Aangepast: 20 februari 2017 13:04
Sommige apps hebben ook toegang tot je foto's. Beeld © iStock

Gratis apps zijn helemaal niet zo gratis: je betaalt met allerlei gegevens die de apps via je smartphone verzamelen. Tenzij je daar zelf een stokje voor steekt. Techdeskundige Nina Verberne geeft tips om je privacy te beschermen.

1. Check de voorwaarden voordat je een app download
"Op het moment dat je een app downloadt, kun je in de voorwaarden zien tot welke gegevens de app allemaal toegang wil. Je moet hier toestemming voor geven, dus denk daar altijd even over na”, zegt Verberne. 

2. Pas de instellingen aan van je smartphone
Maar ook bij apps die je al lang op je telefoon hebt staan, kun je achteraf nog ingrijpen. "Zowel bij iOS als bij Android kun je via Instellingen je privacygegevens goed aanpassen, dat kan zelfs per app. Alleen in het geval van Android moet je daar de nieuwste update voor hebben: Marshmallow (Android 6.0) In oudere versies is deze optie nog niet beschikbaar."

  • Voor Android-gebruikers: belangrijkste tip voor Android-gebruikers is dus om zo snel mogelijk je software naar Marshmallow te updaten. Marshmallow is nog niet voor alle toestellen beschikbaar: lees hier welke toestellen de update als eerste krijgen. Als je de nieuwste udpate hebt geïnstalleerd, kun je onder Instellingen > Privacy per app de verschillende opties aan en uitzetten.

    Voor mensen met een ander toestel is het nog even afwachten. Je kan op oudere Android-systemen wel al zien welke gegevens je deelt via apps: ga naar Instellingen > Applicatiebeheer. Daar zie je al je apps: klik op de app die je wilt checken en scroll naar het kopje Machtigingen. Daar zie je tot welke informatie die app toegang heeft. Wil je niet dat die app zoveel van je ziet? Dan kun je 'm het beste verwijderen, tot de nieuwe update van Android beschikbaar is.
     

  • Voor iOS-gebruikers: ga naar Instellingen > Privacy. Daar zie je onder andere de kopjes Contacten, Locatievoorzieningen, Camera, Agenda, etc. Onder elk tabje kun je zien welke apps toegang hebben tot die gegevens. Je kunt het daar ook per app uitzetten, of weer aanzetten als het nodig is. 

3. Maak een inventarisatie voor je veelgebruikte apps
"De meeste apps vragen toegang tot bepaalde gegevens. Sommige apps hebben die gegevens ook echt nodig om te werken, of om beter of sneller informatie te bieden. Bedenk daarom per app goed welke gegevens je wel of niet wilt delen."

Een paar voorbeelden: 

  • Voor apps als Google Maps en je hardloopapp is het handig om je locatiegegevens te delen, anders werkt de app niet goed. 
  • Bij apps als Buienradar of NS Reisplanner kan het ook handig zijn, omdat je dan sneller informatie krijgt over het weer op jouw locatie, of de treintijden op het dichtstbijzijnde station. Je kan voor veel apps ook besluiten om je locatie niet continu aan te zetten, maar alleen als het nodig is.
  • Maar pas op met je locatie in apps als Facebook, Twitter of Instagram: die hebben het helemaal niet nodig. Zet die voor deze apps daarom uit. Anders weet straks iedereen waar je woont, als je iets vanuit je huis post op Instagram.”

"Ga zo per app na wat je er nodig is om te delen en wat niet: waarom willen ze toegang tot je contacten, agenda, en je camera? Voor een fotobewerkingsprogramma is toegang tot je camera nodig. Voor Facebook is het ook handig als je foto’s wilt uploaden. Maar is het voor je hardloopapp ook nodig? Denk daar over na."

Nog meer weten? Kijk dan op ConsuWijzer.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore