Sport

Starten bij het schaatsen oneerlijk

27 oktober 2015 11:51 Aangepast: 27 oktober 2015 12:00
Schaatser en onderzoeker Beorn Nijenhuis start in 2005 op het NK in Heerenveen Beeld © ANP

Ready…. en dan volgt het startschot. De tijd tussen 'ready' en het startschot is niet altijd hetzelfde. En dat is niet eerlijk, blijkt uit onderzoek.

Hoe langer het duurt voordat het startschot klinkt, hoe trager de finishtijd van de schaatser. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Een van de onderzoekers is de masterstudent Beorn Nijenhuis, voormalig Nederlands kampioen op de 1000 en 1500 meter.

'Verschil tussen eerste en vijfde plaats'
De tijd die verstreek tussen het omroepen van 'ready' en het startschot, liep in de onderzochte schaatswedstrijden uiteen van ongeveer 3,5 tot 5,5 seconden. "Als de wachttijd een seconde langer duurt, finishen de mannen gemiddeld 299 milliseconden trager. Bij de vrouwen is dat zelfs 672 milliseconden. Dat is op de 500 meter een verschil tussen de eerste en de vijfde plaats", zegt onderzoeker Stefan van der Stigchel.

De oplossing volgens Nijenhuis: "Zorg ervoor dat de tijd tussen 'ready' en het startschot altijd hetzelfde is. Dat is een stuk eerlijker dan de manier waarop er in het schaatsen nu nog gestart wordt."

`