Nederland

Steeds meer verwarde mensen op straat

27 oktober 2015 22:53 Aangepast: 27 oktober 2015 22:55
Beeld © ANP

Het Leger des Heils luidt de noodklok: er lopen steeds meer verwarde mensen op straat rond. Die mensen moeten worden opgevangen maar er zijn te weinig plekken.

De helft van deze verwarde mensen heeft een psychiatrische stoornis en is niet in staat zelfstandig te wonen. Volgens het Leger des Heils zijn er echter veel te weinig opvangplekken voor deze mensen, zo schrijft de stichting op de site.

Meer bescherming
Het Leger des Heils pleit voor meer plekken waar mensen met een stoornis kunnen wonen. Ook moet er meer psychiatrische hulp op straat komen.

"Binnen het Leger des Heils zien we al langere tijd dat de samenstelling verandert van de groep mensen die op straat leeft", stelt woordvoerder Cornel Vader. "We zien ook dat de opvang verstopt raakt. Mensen blijven langer zitten door gebrek aan doorstroommogelijkheden en de ernst en complexiteit van de problematiek waar ze in zitten."

Onafhankelijk onderzoek

Uit een onderzoek, verricht in de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils, blijkt dat bij 53 procent van de bezoekers sprake is van een psychische stoornis. 40 procent heeft een verstandelijke beperking. Bij 56 procent van de onderzochten is een verslaving vastgesteld en bijna de helft heeft een persoonlijkheidsstoornis.

Bij in totaal 57 procent van deze groep is sprake van agressief, intimiderend en bedreigend gedrag. Ruim de helft heeft ooit in de gevangenis gezeten.

Gesproken
Het Leger des Heils heeft onderzoek gedaan in Limburg en Zuid-Holland. Ruim 100 mensen zijn gesproken en geobserveerd.

 

RTL Nieuws
`