Nederland

'Opmars crystal meth in Nederland'

28 oktober 2015 07:01 Aangepast: 28 oktober 2015 09:32
Beeld © iStock

De drugs was ooit vooral bekend van de serie Breaking Bad, maar inmiddels is het gebruik van crystal meth hier steeds populairder. Dat zeggen hulpverleners. De prijs daalt en dat vergroot het risico dat de drug een groter publiek bereikt.

Vooral onder homoseksuelen wint de drugs momenteel aan terrein volgens een onderzoek van stichting Mainline en Soa Aids Nederland. Dat schrijft NRC. "In 2011 kwamen de eerste berichten binnen van mannen uit de gayscene die het gebruikten en deskundigen uit het veld die te maken kregen met cliënten die afgleden door gebruik van crystal meth”, zegt Leon Knoops van Mainline.

Risico op ziektes
Zo zegt één van de deskundigen in het onderzoeksrapport dat er vanaf eind 2013 ineens meer mensen op de spoedeisende hulp binnenkomen door het gebruik van meth. Vooral 'slammers' lopen gevaar. Dat zijn gebruikers die de drugs injecteren en daarbij het risico lopen op overdraagbare ziektes zoals hiv.

Knoops deed onderzoek op chatsites voor gaydating naar het gebruik en aanbod van crystal meth. Daar meldden mannen in codetaal dat zij seks wilden hebben met crystal meth. Door de groeiende vraag is het aanbod van meth opvallend toegenomen en de prijs flink gedaald, zegt Knoops.

Groter publiek
En dat is gevaarlijk, staat in het rapport. "Als het nog goedkoper wordt, kan het zich onder andere delen van de bevolking verspreiden." Eerder werd in de gayscene geëxperimenteerd met drugs als xtc en ghb, die worden inmiddels door een groter publiek gebruikt.

Over de totale huidige omvang van het meth-gebruik durven de onderzoekers geen uitspraken te doen. Ze merken wel op dat er heel weinig voorlichting beschikbaar is over de drugs en de gevolgen van het gebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`